Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Отворена тринаеста Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“

Отворена тринаеста Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“
Датум објаве: 07.09.2020 15:45 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Тринаесто издање Љетње школе за младе дипломате „Гавро Вуковић“, коју организује Министарство вањских послова у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) свечано је отворено данас у Подгорици. Овогодишња Љетња школа ће у највећој мјери бити одржана у виртуелном формату, усљед актуелне глобалне пандемије. На церемонији отварања Љетње школе, која је ове године окупила 47 младих дипломата из 28 земаља, говорили су министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић, стална представница УНДП-а у Црној Гори Даниела Гашпарикова и помоћница секретара за пројекте и инвестиције Општине Беране Маја Пешић.

Шеф црногорске дипломатије је поздравио учеснике и истакао да је фокус овогодишње Љетње школе на улози и значају дипломатије у изградњи одрживе, међусобно повезане глобалне заједнице. Додао је да је актуелна пандемија указала на неопходност блиске сарадње и учвршћивања повјерења између држава и свих других актера међународних односа, те да је дипломатија имала велику улогу у свеобухватном одговору на савремене изазове у циљу постизања дугорочне стабилности и просперитета у свијету.

Министар је казао да се Црна Гора данас налази на идеолошкој и вриједносној раскрсници, нагласивши да је увјерен да је од изузетне важности да останемо на курсу евроатлантизма и европске интеграције. Додао је да то представља гарант да ће Црна Гора наставити да се развија као друштво које је утемељено на поштовању фундаменталних људских права и слобода свих грађана, као и других прогресивних вриједности модерних либералних демократија.

МВПСтална представница УНДП-а у Црној Гори Гашпарикова је подсјетила да је Љетња школа за младе дипломате успостављена још 2008. године. „Данас можемо бити поносни на резултате који су привукли глобалну пажњу: Школу је до сада похађало више од 500 дипломата из 75 земаља и преко 150 еминентних предавача из цијелог свијета,“ казала је стална представница Гашпарикова.

Поручила је учесницима да су они чувари наше будућности, који треба да теже да изграде кохезивна, мирна и отпорна друштва. “Ви сте амбасадори бољег сјутра, ви сте ти који ће, надамо се, градити бољу и одрживију будућност. Имате добру полазну основу да то постигнете, а то је Агенда 2030 и пратећих 17 Циљева одрживог развоја. То је једини истински универзални план који повезује све земље и грађане широм планете. Вјерујем да ће мрежа полазника ове школе допринијети успјеху и оснажити посвећеност земаља испуњењу Циљева одрживог развоја,” закључила је Гашпарикова.

Представница Општине Беране Маја Пешић је указала на важност личности и дјела Гавра Вуковића за развој црногорске дипломатије, нагласивши да његов легат представља насљеђе које је потребно његовати и убудуће.

На овогодишњој Љетњој школи „Гавро Вуковић“, говориће више од 35 еминентних теоретичара и практичара међународних односа са најпрестижнијих свјетских универзитета и школа, међу којима су Универзитет Оксфорд, Лондонска школа економије и политичких наука, Универзитет Бостон, Универзитет Џон Хопкинс, Универзитет Леиден, Универзитет Лунд, ЕТХ Цирих, Унивезитет Јужне Аустралије, Дипло Фондација и други.

 

ФОТО и ВИДЕО: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157715878767292.


Министарство вањских послова