Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Државни секретар Радуловић примио у опроштајну посјету шефицу Канцеларије УНХЦР Роберту Монтевеки

Датум објаве: 02.09.2020 16:37 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницуДржавни секретар у Министарству вањских послова, амбасадор Владимир Радуловић примио је данас у опроштајну посјету шефицу Канцеларије Програма Високог комесаријата Уједињених нација за избјеглице (УНХЦР) Роберту Монтевеки. Амбасадор Радуловић је изразио задовољство сарадњом са Канцеларијом УНХЦР и похвалио личну посвећеност Монтевеки током мандата у Црној Гори. Нагласио је чврсту опредијељеност Владе у збрињавању и рјешавању питања избјеглица и расељених лица у Црној Гори и истакао значај континуиране подршке УНХЦР-а државним институцијама које су директно надлежне за заштиту и остваривање њихових права.

Монтевеки је захвалила на успјешној сарадњи са државним институцијама током ангажмана у Црној Гори у имплементацији приоритета који се односе на изналажење трајног рјешења за расељена и интерно расељена лица, регулисање правног статуса, приступу социјалним и економским правима и подршци Црној Гори развоју и јачању националног система азила у складу са међународним стандардима.

Нагласила добру комуникацију и сарадњу остварену током епидемије Цовид19 и похвалила правовремене мјере и одлуке које је Влада донијела у погледу њеног сузбијања.

Обострано је истакнуто задовољство усвајањем Глобалног компакта о избјеглицама који ће омогућити координисано дјеловање међународне заједнице, апострофирајући допринос Црне Горе дефинисању овог документа, имајући у виду искуство о прихвату великог броја избјеглица 90-тих година, те њену посвећеност реализацији дефинисаних намјера, које се односе на ефикасан режим заштите миграната и азиланата, повећање прихватних капацитета, развијање повољног друштвено-економског окружења за интеграцију избјеглица и подршку регионалних напора за јачање система азила.

Монтевеки је посебно истакла да је Црна Гора, још од времена распада бивше Југославије и ратних сукоба током 90-тих, била и остала препознатљива тачка отвореног односа према избјеглицама и расељеним лицима, чак и изван граница њених реалних капацитета. Подсјетила да су УНХЦР и међународна заједница на томе увијек били захвални.

Министарство вањских послова