Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović sa predstavnicima OEBS/ODIHR Misije za praćenje izbora u Crnoj Gori

Ministar Darmanović sa predstavnicima OEBS/ODIHR Misije za praćenje izbora u Crnoj Gori
Datum objave: 28.08.2020 13:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović sastao se danas sa šefom Misije ODIHR-a za posmatranje parlamentarnih i lokalnih izbora u Crnoj Gori Tamašom Mezeriksom, potpredsjednicom Parlamentarne Skupštine OEBS-a i specijalnom koordinatorkom za kratkoročnu posmatračku misiju OEBS-a Margaretom Cederfelt, šeficom Misije OEBS u Crnoj Gori Mariz Davije i šefom Odsjeka za izbore Parlamentarne skupštine OEBS-a Andreasom Bakerom.

Ministar Darmanović je izrazio zahvalnost OEBS/ODIHR-u, kao pouzdanom i konstruktivnom partneru u procesima od značaja za demokratska i reformska ostvarenja u crnogorskom društvu, ukazavši da Crna Gora visoko cijeni ulogu ODIHR-a i njihovo prisustvo tokom izbornih procesa i reforme izbornog zakonodavstva. Zahvalio je ODIHRu i PS OEBS-a na svim naporima da i u ovim otežanim okolnostima omoguće prisustvo svojih posmatrača u Crnoj Gori, te prenio očekivanje da će, baš kao i do sada, predstojeći Izvještaj biti objektivan i višestruko koristan.

On je informisao sagovornike da je trenutna politička situacija u Crnoj Gori zadovoljavajuća i izrazio očekivanje da će svi učesnici izbora iskazati odgovoran odnos i da neće biti pokušaja remećenja normalnog izbornog procesa. Svakako, naglasio je, mjere predostrožnosti moraju biti prisutne. „Vlada čini sve da omogući bezbjedno sprovođenje izbora, u fer i demokratskoj atmosferi“, naglasio je Darmanović. Takođe, istakao je da odluka svih političkih partija da učestvuju na izborima ohrabruje i dodatno osnažava sami legitimitet izbora, koji su uvijek u Crnoj Gori kompetetivni.

U kontekstu ispunjavanja preporuka posmatračkih misija OEBS/ODIHR i reformi zakonodavnog okvira, ministar Darmanović posebno podsjetio na napore vladajuće koalicije da ih u prethodnom periodu implementira u najvećoj mogućoj mjeri.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, ministar Darmanović je naglasio je da je Vlada Crne Gore preduzela sve važne korake kako bi izbori bili održani u normalnom ambijentu, uvažavajući demokratske principe i poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela.

Potpredsjednica Parlamentarne Skupštine OEBS-a Margareta Cederfelt je izrazila zahvalnost na razumijevanju crnogorskih institucija zbog odluke o promjeni formata misije koja je nastupila usljed epidemiološke situacije u zemlji.

Konstatovano je da podrška ODIHR-a i Parlamentarne skupštine OEBS-a, kao i značajnog broja međunarodnih posmatrača koji će biti prisutni na predstojećim izborima, predstavlja potvrdu zalaganja Crne Gore da se kvalitetno pripremi za održavanje izbora.

Imajući u vidu da su u svim ranijim izvještajima izbori u Crnoj Gori ocjenjivani kao izbori organizovani u mirnom i demokratskom duhu, izraženo uvjerenje da će i predstojeći pokazati isti trend.

FOTO i VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmQnAszd


Ministarstvo vanjskih poslova