Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић са представницима ОЕБС/ОДИХР Мисије за праћење избора у Црној Гори

Министар Дармановић са представницима ОЕБС/ОДИХР Мисије за праћење избора у Црној Гори
Датум објаве: 28.08.2020 13:00 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић састао се данас са шефом Мисије ОДИХР-а за посматрање парламентарних и локалних избора у Црној Гори Тамашом Мезериксом, потпредсједницом Парламентарне Скупштине ОЕБС-а и специјалном координаторком за краткорочну посматрачку мисију ОЕБС-а Маргаретом Цедерфелт, шефицом Мисије ОЕБС у Црној Гори Мариз Давије и шефом Одсјека за изборе Парламентарне скупштине ОЕБС-а Андреасом Бакером.

Министар Дармановић је изразио захвалност ОЕБС/ОДИХР-у, као поузданом и конструктивном партнеру у процесима од значаја за демократска и реформска остварења у црногорском друштву, указавши да Црна Гора високо цијени улогу ОДИХР-а и њихово присуство током изборних процеса и реформе изборног законодавства. Захвалио је ОДИХРу и ПС ОЕБС-а на свим напорима да и у овим отежаним околностима омогуће присуство својих посматрача у Црној Гори, те пренио очекивање да ће, баш као и до сада, предстојећи Извјештај бити објективан и вишеструко користан.

Он је информисао саговорнике да је тренутна политичка ситуација у Црној Гори задовољавајуц́а и изразио очекивање да ће сви учесници избора исказати одговоран однос и да неће бити покушаја ремећења нормалног изборног процеса. Свакако, нагласио је, мјере предострожности морају бити присутне. „Влада чини све да омогући безбједно спровођење избора, у фер и демократској атмосфери“, нагласио је Дармановић. Такође, истакао је да одлука свих политичких партија да учествују на изборима охрабрује и додатно оснажава сами легитимитет избора, који су увијек у Црној Гори компететивни.

У контексту испуњавања препорука посматрачких мисија ОЕБС/ОДИХР и реформи законодавног оквира, министар Дармановић посебно подсјетио на напоре владајуће коалиције да их у претходном периоду имплементира у највећој могућој мјери.

Узимајући у обзир епидемиолошку ситуацију, министар Дармановић је нагласио је да је Влада Црне Горе предузела све важне кораке како би избори били одржани у нормалном амбијенту, уважавајући демократске принципе и поштујући мјере Националног координационог тијела.

Потпредсједница Парламентарне Скупштине ОЕБС-а Маргарета Цедерфелт је изразила захвалност на разумијевању црногорских институција због одлуке о промјени формата мисије која је наступила усљед епидемиолошке ситуације у земљи.

Констатовано је да подршка ОДИХР-а и Парламентарне скупштине ОЕБС-а, као и значајног броја међународних посматрача који ће бити присутни на предстојећим изборима, представља потврду залагања Црне Горе да се квалитетно припреми за одржавање избора.

Имајући у виду да су у свим ранијим извјештајима избори у Црној Гори оцјењивани као избори организовани у мирном и демократском духу, изражено увјерење да ће и предстојећи показати исти тренд.

ФОТО и ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмQнАсзд


Министарство вањских послова