Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у интервјуу агенцији МИНА : Грађани на изборима бирају модерну секуларну државу или теократску

Министар Дармановић у интервјуу агенцији МИНА : Грађани на изборима бирају модерну секуларну државу или теократску
Датум објаве: 23.08.2020 13:15 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Грађани на парламентарним изборима бирају да ли ће Црна Гора бити модерна секуларна држава свих грађана, нација и вјера или теократска држава са доминацијом једног народа, једне вјере и једне цркве, оцијенио је министар вањских послова Срђан Дармановић.

Он је у интервјуу за агенцију МИНА рекао да би за све који желе прозападну, демократску, секуларну државу, без колебања о њеном евро-атлантском усмјерењу, одлука на предстојећим изборима морала би бити врло лака.

Дармановић је казао да је важно да Црна Гора настави свој спољнополитички курс након избора јер је утемељен на евроатлантизму и интеграцији у Европској унији (ЕУ).

„У нашем друштву и политици, међутим, не постоји консенсус о вањској политици земље. Разлике су, заправо, доста оштре”, казао је Дармановић.

Према његовим ријечима, разлике не извиру из неслагања о детаљима вођења вањске политике, него су стратешке нарави.

„Зато су и на предстојећим изборима спорења у вези праваца вањске политике заправо разлике о карактеру државе. Или модерна секуларна држава свих грађана, нација и вјера или де фацто теократска држава са доминацијом једног народа, једне вјере и једне цркве”, оцијенио је Дармановић.

Он сматра да главни опоненти актуелној власти и њихов духовни извор - Српска православна црква, оспоравају спољно-политичко усмјерење земље, а прије свега чланство у НАТО и регионалну политику.

„Црна Гора се из те пројекције углавном види као сателитска држава у оквиру ширег програма који се почетком 90-их називао „савез српских земаља“, а данас је у оптицају више назива, међу којима је најновији „српски свет“”, казао је Дармановић.

Како је навео, ових дана директно из кабинета предсједника Србије Александра Вучића најављује се формирање тима за „заштиту светиња“ на просторима на којима живи српски народ.

„То чак и по називу, преузетом из литијашког покрета у Црној Гори, јасно указује о чему се овдје заправо ради”, поручио је Дармановић.

Према његовим ријечима, уз такву политику логично иду и спољно-политички узори и главни савезници - углавном ауторитарни режими анти-западњачког усмјерења и противници међународног либералног поретка.

„Због свега овога, грађани Црне Горе још једанпут у својим рукама држе кључ карактера државе и њеног и вањско-политичког правца”, оцијенио је Дармановић.

Дармановић је рекао да је од посебног значаја чињеница да је Црна Гора 2017. постала чланица НАТО-а.

Тиме је, како је навео, Црна Гора показала да је ријешила трајно питање безбједности и институционално постала дио западног свијета.

Дармановић је казао да је судски епилог о покушају државног удара на дан избора 2016. показао умијесаност трећих страна у изборни процес.

Он је рекао да је власт овога пута покренула активност на снажењу правног институционалног оквира како би спремно дочекали овогодишње изборе

Како је истакао, нарочита пажња посвећена је супротстављању хибридним пријетњама.

„У овоме смо веома значајну подршку добили од наших савезника и партнера из НАТО и ЕУ, као и кроз билатералну сарадњу са некима од држава-чланица Алијансе”, навео је Дармановић.

На тој линији, како је додао, у недавним разговорима и са високим америчким званичницима добио је увјеравања да Црна Гора може да рачуна на подршку Сједињених Америчких Држава у борби против дезинформација и хибридних напада.

„У том контексту, Црна Гора је, у односу на прије четири године, отпорнија и умногоме спремнија да одговори на бројне изазове, укључујући оне који се односе на угрожавање изборног процеса”, оцијенио је Дармановић.

Како је казао, то не значи да не очекују страна уплитања у изборни процес.

Према његовим ријечима, из Србије се води свакодневна и оркестрирана медијска кампања против Црне Горе од усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Дармановић је додао да је препозната заинтересованост Москве за поменуто питање и није, како је рекао, могло бити дилеме на чијој страни је, у унутрашњим стварима Црне Горе, њихова наклоност.

Он је истакао да је Црна Гора, као суверена држава и чланица НАТО, дужна да се супротстави хибридним пријетњама и омогући несметано одржавање парламентарних избора и пуно поштовање изборних резултата.

„Вјерујемо да ће сви учесници избора, нарочито имајући у виду да се они одржавају у отежаним условима без преседана, у вријеме пандемије ЦОВИДа-19, показати пуну одговорност за демократски процес и тиме допринијети имиџу Црне Горе као прве сљедеће чланице ЕУ”, поручио је Дармановић.

Дармановић је одговарајући на питање када може доћи до затварања преговарчких поглавља , рекао да у новој фази преговора, која је најзахтјевнија, очекују да динамичније уђу у фазу привременог затварања поглавља.

Он је истакао да је отварањем поглавља 8, Црна Гора успјешно заокружила прву фазу преговора и постала прва земља кандидат која је отворила сва преговарачка поглавља.

Према његовим ријечима, Европске институције од почетка новог мандата, иако суочене са бројним изазовима, показале су да је политика проширења важна оријентација ЕУ.

„То је јасно исказано кроз резултате хрватског предсједавања. На нама је да наставимо да предано радимо на достизању стандарда, поготово у областима везаним за владавину права и да ангажовано водимо дијалог са европским партнерима”, поручио је Дармановић.

На питање да ли постоји могућност да ЕУ почетком септембра измијени листу земаља које могу ући у ЕУ и дозволи грађанима Црне Горе улаз, Дармановић је одговорио да могућност да се таква ситуација промијени заиста постоји, али да то зависи од свих и од епидемиолошке ситуације.

Он је подсјетио да Савјет ЕУ сваке двије седмице ревидира и преиспитује листу земаља за које би требало укинути ограничења путовања, наводећи да је охрабрујуће што се посљедњих дана види наговјештаје пада обољелих.

„Очекујемо да ће се Црна Гора, када се поправи епидемиолошка слика у земљи и будемо на линији дефинисаних стандарда, поново наћи на листи држава чији грађани могу путовати у ЕУ”, закључио је Дармановић.