Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Darmanović-Sijarto: Punopravno članstvo u EU predstavlja temeljni cilj crnogorske vanjske politike

Datum objave: 30.07.2020 19:17 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i Mađarska su prijateljske države, saveznici i bliski partneri koji zajednički doprinose izgradnji sigurnije i prosperitetnije Evrope, naglašeno je tokom razgovora ministra vanjskih poslova prof. dr Srđana Darmanovića i mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Petera Sijarta.

Ministar Darmanović je izrazio veliko zadovoljstvo sadržajnim odnosima između dvije države, koje karakteriše bliska partnerska saradnja, dodatno osnažena djelovanjem u okviru NATO saveza. Šef crnogorske diplomatije je posebno zahvalio na svesrdnoj i konzistentnoj mađarskoj podršci Crnoj Gori na njenom putu evropske integracije, te ponovio da punopravno članstvo u EU predstavlja temeljni cilj naše vanjske politike čijem ispunjenju smo u potpunosti posvećeni kao društvo koje dijeli vrijednosti najrazvijenijih zapadnih liberalnih demokratija.

Ministar Sijarto je istakao da će Mađarska nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU u što kraćem roku, s obzirom da njihova integracija u evropske strukture korespondira sa mađarskim ekonomskim, strateškim i bezbjednosnim interesima. Naglasio je da je Crna Gora zasluženo otvorila i posljednje pregovaračko poglavlje, dodavši da se nada da će Evropska unija do 2025. godine imati više država članica.

Takođe, sagovornici su izrazili zadovoljstvo saradnjom koja se ogleda u pružanju ekspertske pomoći Crnoj Gori u oblasti evropske integracije, te je, u tom kontekstu, ministar Darmanović posebno pozdravio rad i aktivnosti mađarskog eksperta u Crnoj Gori amb. Ištvana Lakatoša. Na toj liniji, dva ministra su se saglasila da se njegov mandat produži, što će zasigurno predstavljati doprinos crnogorskom evropskom putu i dodatno osnažiti crnogorsko-mađarsku saradnju.

Ministarstvo vanjskih poslova