Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Darmanović-Kemp: Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeni zajedničkoj transatlantskoj budućnosti i jačanju tradicionalnog prijateljstva

Datum objave: 27.07.2020 16:46 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova, prof. dr Srđan Darmanović razgovarao je danas sa Alison Kemp, ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjevene Irske, povodom okončanja njene misije u Crnoj Gori. Ministar Darmanović je iskazao zadovoljstvo ostvarenom saradnjom dvije zemlje, koju je i u periodu nezapamćene globalne krize u modernijoj istoriji, izazvane COVID – 19, odlikovala solidarnost i humanost. On je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo tradicionalni partner Crne Gore, te da je savezništvo osnaženo saradnjom u okviru NATO alijanse, što predstavlja dodatni impuls sveukupnim bilateralnim odnosima. Takođe, ministar je pozdravio doprinos ambasadorke Kemp razvoju cjelokupne saradnje između dvije države, koja je u brojnim oblastima bila posebno intenzivirana tokom njenog mandata.

Ambasadorka Kemp se saglasila sa konstatacijama šefa crnogorske diplomatije, izražavajući posebnu zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova za svesrdnu i stručnu podršku na početku prvog talasa pandemije, te istakla uvjerenje da će se ovakva izuzetna saradnja nastaviti i u vremenu koje dolazi. Na toj liniji, posebno je naglasila mogućnost međuvladinog dijaloga na temu zdravstvenog obrazovanja, ističući ovu temu kao posebno značajnu u narednom periodu. Takođe, ambasadorka je pozdravila crnogorsku posvećenost evroatlantskom jedinstvu i integraciji u Evropsku uniju, kao stožeru sveukupnog razvoja, te pohvalila socio-ekonomski napredak koji je postignut na ovom putu. Nadalje, naglasila je povećan interes za zemlje Zapadnog Balkana, koji je od ključne važnosti za britansku vanjsku politiku. Ministar Darmanović je izrazio uvjerenje da će bilateralni odnosi biti dalje unaprijeđeni i saradnja uspješno nastavljena.

Sagovornici su, takođe, razmijenili mišljenja i o unutrašnjim političkim procesima u Crnoj Gori u kontekstu predstojećih izbora, kao i o aktuelnoj situaciji u regionu i na međunarodnom planu.


Ministarstvo vanjskih poslova