Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Reagovanje Ministarstva vanjskih poslova

Datum objave: 25.07.2020 14:47 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Regionalna javnost je još jednom bila u prilici da svjedoči pokušaju ministra spoljnih poslova Srbije da komentariše svaki potez i svaku izjavu zvaničnika i institucija u zemljama regiona, ukoliko se oni ne uklapaju u njegov politički i vrijednosni svjetonazor.

Već smo, iz godine u godinu, navikli na uobičajene jadikovke nad sudbinom kninskih Srba upravo od onih koji su im, u to vrijeme, takvu sudbinu i pripremili, a u čemu je sadašnji šef srbijanske diplomatije imao svoju ulogu.

Međutim, ovdje nije riječ o tome, već o predstojećim izborima u Crnoj Gori, pa je "zgodno" na krajnje nepriličan način napasti i u jednoj rečenici vrijeđati čak dvije susjedne države. Rječnik koji se koristi, osim političke promašenosti, takođe je, i ne po prvi put, jedinstven doprinos antologiji diplomatskog neukusa.

Jasno je da Dačić ovakvim nacionalističkim izjavama optira da se svojim dosadašnjim koalicionim partnerima i ideološkim istomišljenicima, preporuči za još jedan mandat, čime je opet srbijanska vanjska politika postala talac unutrašnjih previranja i političkih kalkulacija.


Ministarstvo vanjskih poslova