Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Odgovor na COVID-19 u fokusu saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija

Odgovor na COVID-19 u fokusu saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija
Datum objave: 17.07.2020 12:54 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicuZajednički odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19 bio je centralna tema trinaestog sastanka Nadzornog komiteta za praćenje implementacije Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija, koji je danas održan u Podgorici. Sastankom komiteta koji čine članovi Tima UN u zemlji i predstavnici osam ministarstava Vlade Crne Gore, kopredsjedavali su generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, Veljko Milonjić i rezidentna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni.

Tom prilikom, Milonjić je istakao da izuzetno cijenimo dobru saradnju i podršku UN Sistema kroz aktivno djelovanje u brojnim oblastima koje su u vrhu prioriteta razvojne agende Crne Gore. U novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, Crna Gora naročito vrednuje angažovanje UN Sistema u cilju pružanja adekvatnog odgovora na socio-ekonomske posljedice koje je pandemija prouzrokovala. Izrazio je uvjerenje da će se, na temeljima dosadašnje prakse i iskustva, uspješna saradnja nastaviti i nadograditi u narednom periodu i kroz izradu i implementaciju novog dokumenta UNDAF 2022-2026.

Učesnici sastanka razmatrali su ključne rezultate saradnje Crne Gore i sistema kroz petogodišnji okvir, kao i buduće prioritete, a poseban akcenat bio je na podršci Sistema UN hitnom socio–ekonomskom odgovoru na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.
Rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni istakla je da je Sistem UN u Crnoj Gori u prethodnom periodu preusmjerio svoje kapacitete i resurse na pružanje podrške zemlji u odgovoru na pandemiju.

„Gotovo sve resurse i planirane aktivnosti reprogramirali smo i usmjerili na podršku Crnoj Gori u odgovoru na krizu. Uporedo, naš tim je intenzivno radio na prikupljanju podataka o uticaju krize na ranjive kategorije, na osnovu kojih su urađene analize i razvijen Plan za hitni socio-ekonomski odgovor i podršku“ – kazala je Mekluni naglašavajući da je Plan je razvijen na osnovu globalnog Okvira UN za hitan socio-ekonomski odgovor na COVID-19 – strateškog dokmenta koji je Generalni sekretar UN predstavio kao mapu puta Ujedinjenih nacija za podršku državama u socijalnom i ekonomskom oporavku. Taj plan oporavka zajednički će realizovati timovi UN u 162 zemlje u sljedećih 12-18 mjeseci, pod vođstvom rezidentnih koordinatora UN i uz podršku i tehničko rukovođenje UNDP.

Učesnici sastanka saglasili su se da će budući prioriteti saradnje biti usmjereni ka pet ključnih oblasti Plana za hitni socio-ekonomski odgovor i podršku: jačanje sistema zdravstvene zaštite; pomoć kroz socijalnu zaštitu i osnovne usluge sa posebnim fokusom na ranjive kategorije; očuvanje radnih mjesta, podrška malim i srednjim preduzećima, kao i radnicima/cama u neformalnom sektoru kroz programe ekonomskog oporavka; oporavku makroekonomskog okvira kako bi se podsticao održivi razvoj i ojačala multilateralna i regionalna saradnja; jačanje socijalne kohezije i otpornosti lokalnih zajednica.

Ministarstvo vanjskih poslova/Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori