Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Dan državnosti Crne Gore obilježen u Ljubljani polaganjem vijenca na Spomenik narodnim herojima

Dan državnosti Crne Gore obilježen u Ljubljani polaganjem vijenca na Spomenik narodnim herojima
Datum objave: 11.07.2020 12:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom 13. jula - Dana državnosti, ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji prof. dr Vujica Lazović položio je vijenac na spomen obilježju Grobnica narodnih heroja u Ljubljani, uz prisustvo počasne garde slovenačke vojske.

Ambasador Lazović je tom prilikom kazao da je ovakav način obilježavanja 13. jula, u saradnji sa Savezom udruženja boraca za vrijednosti NOR-a Slovenije, postao tradicija, izrazivši „zadovoljstvo što i ove godine imamo priliku da se zajednički prisjetimo vrijednosti na kojima je utemeljen crnogorski identitet, odajući počast onima koji su za slobodu i vrijednosti antifašizma dali svoje živote“.

Polaganju vijenca prisustvovala je članica Predsjedništva SUBNOR-a Slovenije i predsjednica SUBNOR-a Ljubljana Julijana Žibert, kao i predstavnici udruženja crnogorskih iseljenika u Sloveniji.

Na spomeniku je uklesano ime narodnog heroja Milovana Šaranovića, rođenog 1913. godine u Potkraju kod Danilovgrada, inicijatora i učesnika brojnih ustaničkih i oslobodilačkih bitaka, koji je, kao komandant partizanskih jedinica, poginuo jula 1943. godine na teritoriji Slovenije.

Istovremeno, povodom Dana državnosti, crnogorski akademski slikar Rajko Todorović Todor poklonio je Ambasadi u Ljubljani dva svoja djela, slike koje predstavljaju izraz privrženosti, poštovanja i važnosti obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma crnogorske istorije.

Ministarstvo vanjskih poslova