Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović primio u nastupnu posjetu nerezidentnu ambasadorku Republike Litvanije u Crnoj Gori Jurate Raguckiene

Ministar Darmanović primio u nastupnu posjetu nerezidentnu ambasadorku Republike Litvanije u Crnoj Gori Jurate Raguckiene
Datum objave: 10.07.2020 13:47 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović primio je danas u nastupnu posjetu nerezidentnu ambasadorku Republike Litvanije u Crnoj Gori Jurate Raguckiene. Poželjevši joj uspješan mandat, ministar Darmanović je ocijenio da Crna Gora i Litvanija imaju izuzetno dobre odnose, dodatno osnažene članstvom u NATO. Rekao je da se Crna Gora i Litvanija, kao i ostale baltičke države, odlično razumiju u odnosu na pitanja od međunarodnog i regionalnog značaja, što proizilazi iz sličnosti koje dijele kao male zemlje koje su kroz istoriju, ali i sada, morale odoljeti izazovima da bi očuvale svoj suverenitet.

Šef crnogorske diplomatije je posebno istakao pomoć koju Litvanija konstanto pruža Crnoj Gori na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Rekao je da snažno prijateljstvo i savezništvo koje dvije države gaje imaju uporište u zajedničkim vrijednostima i odluci da svoju budućnost grade u zajednici zapadnih demokratija. Kazao je da postoji veliki potencijal za unapređenje ekonomske saradnje, naročito u oblasti turizma.

Ambasadorka Raguckiene je zahvalila ministru na dobrodošlici i rekla da će posvetiti svoj mandat produbljivanju saradnje i jačanju veza između Crne Gore i Litvanije. Pozdravila je odlične odnose između dvije zemlje kao i dinamičan politički dijalog, što potvrđuju i nedavne posjete ministra Darmanovića kao i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Saglasila se sa ministrovom konstatacijom da postoji potencijal za dalje jačanje ekonomske saradnje i kazala da Litvanija ima interes da konkretnim zajedničkim projektima pomogne Crnoj Gori na putu ka EU. Naglasila je da će naredne godine dvije zemlje obilježiti 15. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministarstvo vanjskih poslova