Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović sa ambasadorima zemalja članica EU i NATO: Crna Gora u saradnji sa partnerima treba da se suprotstavi hibridnim napadima

Ministar Darmanović sa ambasadorima zemalja članica EU i NATO: Crna Gora u saradnji sa partnerima treba da se suprotstavi hibridnim napadima
Datum objave: 16.01.2020 14:57 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović održao je danas sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije i NATO i šefom Delegacije EU u Podgorici.

Tom prilikom, ministar Darmanović je informisao diplomatski kor o dešavanjima koja su uslijedila nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaja vjerskih zajednica. 

U tom kontekstu, šef crnogorske diplomatije je posebno ukazao na činjenicu da su tokom orkestrirane kampanje koja se vodi protiv Crne Gore prepoznati brojni elementi hibridnog ratovanja, pri čemu je podsjetio i na dešavanja tokom parlamentarnih izbora 2016. godine.

Crna Gora je svjesna ovih hibridnih prijetnji i kao članica NATO je dužna da im se suprotstavi - istakao je ministar Darmanović, pozivajući na saradnju sa EU i NATO u cilju jačanja otpornosti na izazove koji dolaze od trećih aktera. Konstatovan je i visok stepen razumijevanja među saveznicima i partnerima za aktuelnu situaciju, kao i za crnogorsku vanjsku politiku u cjelini.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, šef crnogorske diplomatije je podsjetio da je Venecijanska komisija Savjeta Evrope ocijenila ovaj zakon kao korak naprijed ka modernizaciji zakonskog okvira za uređenje statusa vjerskih zajednica. On je posebno ukazao na činjenicu da su u njegovoj izradi primijenjeni najviši međunarodni standardi, što je rezultiralo usvajanjem liberalnog zakona koji građanima Crne Gore garantuje slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja jednaku za sve.

SPC je jedini akter koji se suprotstavio usvajanju ovog zakona, ali postoji spremnost Vlade na dijalog - zaključio je ministar Darmanović. 

On je sa ambasadorima zemalja EU i NATO razmijenio mišljenja i o drugim temama od važnosti kako na unutrašnjem, tako i na vanjskopolitičkom planu.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA