Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић са амбасадорима земаља чланица ЕУ и НАТО: Црна Гора у сарадњи са партнерима треба да се супротстави хибридним нападима

Министар Дармановић са амбасадорима земаља чланица ЕУ и НАТО: Црна Гора у сарадњи са партнерима треба да се супротстави хибридним нападима
Датум објаве: 16.01.2020 14:57 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић одржао је данас састанак са амбасадорима земаља чланица Европске уније и НАТО и шефом Делегације ЕУ у Подгорици.

Том приликом, министар Дармановић је информисао дипломатски кор о дешавањима која су услиједила након усвајања Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положаја вјерских заједница. 

У том контексту, шеф црногорске дипломатије је посебно указао на чињеницу да су током оркестриране кампање која се води против Црне Горе препознати бројни елементи хибридног ратовања, при чему је подсјетио и на дешавања током парламентарних избора 2016. године.

Црна Гора је свјесна ових хибридних пријетњи и као чланица НАТО је дужна да им се супротстави - истакао је министар Дармановић, позивајући на сарадњу са ЕУ и НАТО у циљу јачања отпорности на изазове који долазе од трећих актера. Констатован је и висок степен разумијевања међу савезницима и партнерима за актуелну ситуацију, као и за црногорску вањску политику у цјелини.

Говорећи о Закону о слободи вјероисповијести или увјерења, шеф црногорске дипломатије је подсјетио да је Венецијанска комисија Савјета Европе оцијенила овај закон као корак напријед ка модернизацији законског оквира за уређење статуса вјерских заједница. Он је посебно указао на чињеницу да су у његовој изради примијењени највиши међународни стандарди, што је резултирало усвајањем либералног закона који грађанима Црне Горе гарантује слободу вјероисповијести или увјерења једнаку за све.

СПЦ је једини актер који се супротставио усвајању овог закона, али постоји спремност Владе на дијалог - закључио је министар Дармановић. 

Он је са амбасадорима земаља ЕУ и НАТО размијенио мишљења и о другим темама од важности како на унутрашњем, тако и на вањскополитичком плану.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА