Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Održan prvi sastanak Radne grupe za predsjedavanje Centralno-evropskom inicijativom

Održan prvi sastanak Radne grupe za predsjedavanje Centralno-evropskom inicijativom
Datum objave: 17.09.2019 13:08 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo vanjskih poslova organizovalo je danas prvi sastanak Radne grupe za predsjedavanje Centralno-evropskom inicijativom (CEI) u periodu januar-decembar 2020. godine. Na sastanku su učestvovali predsjedavajući, v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove Veljko Milonjić, generalni sekretar CEI Roberto Antonione, delegacija Sekretarijata Inicijative, kao i predstavnici resornih ministarstava.

Milonjić je iskazao spremnost Crne Gore da tokom jednogodišnjeg predsjedavanja unaprijedi saradnju između zemalja članica CEI u oblastima od nacionalnog i regionalnog značaja, kao i da dodatno promoviše ulogu inicijative kao relevantnog regionalnog aktera koja pruža podršku zemljama na putu ka EU.

Razmijenjena su mišljenja o mogućim prioritetima i aktivnostima crnogorskog predsjedavanja koji će biti usklađeni sa strateškim ciljevima CEI. Predstavnici Sekretarijata su ukazali na veliki potencijal fondova i instrumenata koji stoje na raspolaganju svim zemljama članicama Inicijative, a koje zemlja predsjedavajuća može koristiti za kofinansiranje aktivnosti.

Takođe, iskazali su uvjerenje da će Crna Gora potvrditi ulogu odgovornog i pouzdanog partnera svim zemljama članicama CEI, te nastaviti sa afirmacijom dobrosusjedske politike i evropske perspektive regiona. Iskazana je jasna podrška svim aktivnostima Crne Gore, koje će doprinijeti daljem unapređenju odnosa u regionu, ispunjavanju međunarodnih obaveza, kao i zajedničkoj budućnosti zemalja učesnica inicijative.

Dogovorene su dalje aktivnosti Radne grupe na planu definisanja konkretnih prioriteta i pripreme kalendara događaja koji će biti realizovani tokom 2020. godine.