Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Održane druge političke konsultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i NDR Alžir

Održane druge političke konsultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i NDR Alžir
Datum objave: 16.09.2019 12:10 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPDruge političke konsultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i NDR Alžir održane su danas u Alžiru. Delegacije su predvodili državni sekretar ambasador Zoran Janković i generalni direktor za Evropu Haneche Mohamed.

Ovom prilikom razmotrena je dosadašnja bilateralna saradnja i identifikovani modaliteti njenog daljeg unapređenja. Obostrano je izražena spremnost za intenziviranje političkih kontakata na visokom nivou i, u tom kontekstu, dogovorena je realizacija ministarske posjete u narednom periodu.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za produbljivanje saradnje u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede i pomorskog saobraćaja. U cilju upotpunjavanja normativno-pravnog okvira, iskazali su zadovoljstvo usaglašavanjem Sporazuma između dvije vlade o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, te ocijenili da ugovornu bazu treba proširiti i na sporazume o saradnji u oblasti ekonomije, unutrašnjih i vanjskih poslova.

Ambasador Janković je imao i odvojeni sastanak sa generalnim direktorom za Afriku Sofianom Mimounijem, sa kojim je detaljnije razgovorao o aktuelnoj situaciji i kriznim žarištima u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

U okviru dvodnevne posjete Alžiru, delegaciju Crne Gore primio je i ministar vanjskih poslova Alžira Sabri Boukadoum. Tom prilikom, a u pravcu snaženja prijateljskih odnosa dvije države, prenijet je poziv alžirskom ministru da posjeti Crnu Goru.

Ministarstvo vanjskih poslova