Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović primio u nastupne posjete novoimenovane ambasadore Republike Slovenije i BiH

Ministar Darmanović primio u nastupne posjete novoimenovane ambasadore Republike Slovenije i BiH
Datum objave: 16.09.2019 14:38 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVP

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović primio je danas u nastupne posjete novoimenovane ambasadore Republike Slovenije Gregora Preskera i Bosne i Hercegovine Branimira Jukića.

Čestitajući ambasadoru Preskeru stupanje na dužnost, ministar Darmanović izrazio uvjerenje da će njegovo imenovanje pružiti dodatan impuls daljem unapređenju tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa između Crne Gore i Slovenije. Šef crnogorske diplomatije pozdravio je intenzitet političkih kontakata koje baštine naše dvije države, te ukazao na značaj jačanja sveukupne saradnje. Posebno je zahvalio Sloveniji na kontinuiranoj podršci, kako političkoj tako i ekspertskoj, na putu ka EU i u okviru NATO.

Ambasador Presker je naglasio da Slovenija ostaje dosljedna kada je u pitanju podrška u domenu realizacije ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore. Na toj liniji, pohvalio je proces sveobuhvatnih reformi i ponovio da će tokom slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU, politika proširenja na Zapadni Balkan biti visoko na agendi. Istakao da odnose naše dvije države karakterišu partnerske i prijateljske relacije, kontinuitet otvorene saradnje, kao i interes za njeno dodatno snaženje u domenima privrede, podsticanja rasta slovenačkih investicija, odbrane, turizma i energetike, čemu će naročito biti posvećen tokom mandata u Crnoj Gori.

Tokom sastanka sa ambasadorom Jukićem, ministar Darmanović je poželio uspješan, drugi po redu, ambasadorski mandat u Podgorici, izrazivši uvjerenje da će sveukupna saradnja sa Bosnom i Hercegovinom biti dodatno ojačana na svim poljima. On je, akcentujući opredijeljenost i posvećenost Crne Gore da pruži nesebičnu podršku integracionim procesima našem susjedu, podsjetio na važnost nastavka politike proširenja EU na Zapadni Balkan.

Ambasador Jukić je, izrazivši zadovoljstvo stupanjem na dužnost, ocijenio da su odnosi BiH i Crne Gore tradicionalno prijateljski, te naglasio da će tokom mandata biti posvećen jačanju sveukupnih veza. Istakao je da kvalitet međudržavnih odnosa potvrđuje i Sporazum o međudržavnoj granici, koji predstavlja uspješan primjer rješavanja pitanja razgraničenja u regionu. Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i u Evropskoj uniji, ocjenivši da je važno da EU osigura evropsku perspektivu zemljama regiona, prvenstveno zbog stabilnosti i bezbjednosti.


Ministarstvo vanjskih poslova