Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Crna Gora se predstavila u Celju i Ljubljani: Snažne prijateljske i partnerske veze dvije države

Crna Gora se predstavila u Celju i Ljubljani: Snažne prijateljske i partnerske veze dvije države
Datum objave: 15.09.2019 15:57 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Dani Crne Gore u Republici Sloveniji održani su od 10. do 15. septembra. Pored učešća na 52. MOS sajmu u Celju u kapacitetu zemlje partnera, i u Ljubljani su organizovani brojni kulturno-umjetnički sadržaji, promocija turističke ponude, susreti privrednika i zvaničnika dvije države.

Prezentacija Crne Gore u glavnom gradu Slovenije započeta je poslovnim forumom čiji su domaćini bile slovenačka i crnogorska privredna komora, a koji je okupio 120 učesnika. Istog dana u Ambasadi Crne Gore u Sloveniji potpisan je ugovor sa Zavodom za izdavačku djelatnost - Beletrina o prevođenju i dvojezičnom objavljivanju „Gorskog vijenca“ u Sloveniji. Ugovor su potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i programski direktor Beletrine Aleš Šteger.

U Ljubljani je nastavljen bogat kulturno-umjetnički program u organizaciji Nacionalne turističke organizacije i lokalnih TO iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Bara i Ulcinja. Takođe, Privredna komora Crne Gore i Ambasada u R. Sloveniji organizovale su svečani prijem u Narodnoj galeriji u Ljubljani, koji je okupio oko 300 gostiju, predstavnika političkog i kulturnog života Slovenije kao i diplomatskog kora, te predstavnike udruženja crnogorskih iseljenika. Na prijemu su pored domaćina, predsjednika PKCG Vlastimira Golubovića i ambasadora prof. dr Vujice Lazovića, govorili ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar kulture Aleksandar Bogdanović. U pozdravnim obraćanjima još jednom je ukazano na snažne, prijateljske i partnerske veze Crne Gore i Republike Slovenije i obostranu posvećenost njihovom stalnom jačanju i unaprjeđivanju. Tome, kako je istaknuto, značajno su doprinijeli i dani Crne Gore, organizovani u Celju i Ljubljani. Među gostima na prijemu su, između ostalih, bili i predsjednik Državnog sveta R. Slovenije Alojz Kovšca i ministar za Slovence u inostranstvu Peter Jožef Česnik.

Uporedo sa programom u Ljubljani, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, je na Dan ekonomske diplomatije, koji tradicionalno na sajmu u Celju organizuje Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije, održalo prezentaciju investicionih potencijala Crne Gore. Ambasador prof. dr Vujica Lazović je tom prilikom predstavio prioritetne oblasti za ulaganja, posebno istakavši povoljnu klimu, uslove i dobru poziciju Crne Gore u Doing Business izvještajima Svjetske banke. Podsjetio je i na činjenicu da je od učlanjenja u NATO 2017. godine broj stranih investicija udvostručen.

52. MOS sajam je zatvoren danas, čime je završena i manifestacija „Dani Crne Gore u Republici Sloveniji“.Ministarstvo vanjskih poslova