Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Дармановић - Чавушоглу у Анкари: Пријатељски и садржајни односи Црне Горе и Турске оснажени интензивном економском сарадњом

Дармановић - Чавушоглу у Анкари: Пријатељски и садржајни односи Црне Горе и Турске оснажени интензивном економском сарадњом
Датум објаве: 10.09.2019 17:15 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић боравио је данас у првој званичној посјети Републици Турској, на позив министра вањских послова Мевлута Чавушоглуа.
МВП
У разговору са турским колегом, оцијењено је да двије земље имају пријатељске и садржајне односе, који су додатно оснажени савезништвом у НАТО, те чврсто повезани економском сарадњом и бројним потенцијалима за њихово даље унапређење.

Наглашен је значај даљег интензивирања политичког дијалога двије земље и констатована динамична економска сарадња, континуирано повећање робне размјене и пораст броја страних директних инвестиција.

Саговорници су се сагласили да двије земље остварују квалитетну сарадњу и у оквиру НАТО у циљу стабилнијег и безбједнијег окружења. 

Министар Дармановић је оцијенио да ће унапређењу билатералних односа допринијети и отварање Генералног конзулата Црне Горе у Истанбулу, као и Конзулата Турске у Бијелом Пољу. Такође, истакао је и континуирани допринос турске Агенције за међународни развој и сарадњу (ТИКА), додајући и да стипендирање црногорских студената доживљавамо као драгоцјену подршку у надградњи знања и развоја.

Министар Чавушоглу је казао да посјета представља наставак интензивног дијалога, који за резултат има висок степен међусобног разумијевања и сарадње. Поновио је посвећеност Турске снажењу односа двије земље, сагласивши се да су економска сарадња и трговинска размјена препознате као приоритетне области.

МВПШеф дипломатије Чавушоглу је казао да Турска и Црна Гора остварују садржајну сарадњу у областима одбране, културе и саобраћаја, и указао на значај њеног даљег унапређења, како у поменутим областима тако и у домену здравства и образовања.

Министар Дармановић је у наставку посјете имао састанке са предсједником Велике народне скупштине Мустафом Шентопом и потпредсједником Турске Фуатом Октајом. Саговорници су указали на значај мултиетничког склада по којем је Црна Гора препозната и разговарали о односима у региону Западног Балкана, економској и парламентарној сарадњи.

Током званичне посјете Турској, министар је положио вијенац на вјечну кућу Мустафе Кемала Ататурка, а уприличен је и обилазак маузолеја посвећеног оснивачу Републике Турске.


Министарство вањских послова