Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић на То Бе Сецуре Форуму: Савезници су чврсто и непоколебљиво привржени принципима и дјеловању Алијансе

Министар Дармановић на То Бе Сецуре Форуму: Савезници су чврсто и непоколебљиво привржени принципима и дјеловању Алијансе
Датум објаве: 31.05.2019 16:20 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на То Бе Сецуре Форуму, гдје је имао уводно излагање на панелу „Безбједност: Непоколебљива посвећеност трансатлантском јединству на тесту.”

Том приликом, шеф црногорске дипломатије је истакао да је приврженост савезника принципима и дјеловању Алијансе чврста и непоколебљива, упркос безбједносном окружењу и изазовима који се континуирано мијењају.

,,Како би правовремено и свеобухватно одговорио савременим безбједносним питањима, НАТО мора да сачува унутрашњу кохезију и настави да јача трансатлантски дијалог", истакао је министар и додао да је Алијанса из сваке промјене безбједносне архитектуре излазила снажнија, уједињенија и одлучнија да одржи јединство међу савезницима.

Нагласивши да различита природа геополитичких пријетњи са којима се суочава евроатлантска заједница указује на потребу комплементарног приступа безбједносним интересима свих држава чланица, министар Дармановић је казао да је снажна посвећеност свих савезника у дјеловању Алијансе неопходна у циљу континуираног одговора садашњим и будућим изазовима.

,,НАТО остаје најуспјешније политичко-војно савезништво у историји, које је у великој мјери допринијело просперитету и стабилности евроатлантског простора, док ће у будућности њено дјеловање бити још значајније", закључио је шеф црногорске дипломатије.

На маргинама форума, министар је разговарао са Арнисом Шнореом, замјеником директора Заједнице интереса Европског центра изврсности за борбу против хибридних пријетњи. У свијетлу недавног приступања Црне Горе Центру, оцијењено је да чланство представља још један директан бенефит чланства у НАТО, чиме ће се омогућити размјена искустава и најбоље праксе са државама чланицама НАТО и ЕУ, те пружити подршка напорима наше државе изградњи и јачању националних капацитета у супростављању хибридним пријетњама.

У фокусу овогодишњег 2БС форума, који окупља лидере и утицајне личности из региона, Европе и САД су питања стабилности, безбједности и будућег просперитета Западног Балкана, те трансатлантско јединство у контексту савремених кретања и изазова на европском континенту, као и на глобалном плану.