Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Sastanak ministara vanjskih poslova A5 u Podgorici: Crna Gora uspješno završila jednogodišnje predsjedavanje Poveljom

Sastanak ministara vanjskih poslova A5 u Podgorici: Crna Gora uspješno završila jednogodišnje predsjedavanje Poveljom
Datum objave: 18.12.2018 14:54 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistri vanjskih poslova država članica Američko-jadranske povelje A-5 ocijenili su danas na sastanku u Podgorici da je Crna Gora uspješno završila jednogodišnje predsjedavanje Poveljom.

Osim domaćina, ministra vanjskih poslova prof. dr Srđana Darmanovića, sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija Republike Albanije Ditmir Bušati, Republike Hrvatske Marija Pejčinović-Burić i Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, šefica Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Birou za evropske poslove u Stejt Departmentu SAD Suzan Falatko, zamjenici ministara vanjskih poslova Makedonije Andrej Žernovski i Kosova Anton Beriša, pomoćnik šefa diplomatije Srbije Branimir Filipović i savjetnik za odbranu u Ambasadi Republike Slovenije Primož Šavc.

Ministri vanjskih poslova A5 ocijenili su da je godina na izmaku unijela novu energiju u evroatlantsku i evropsku perspektivu našeg regiona.

Ministar Darmanović je istakao da je Američko – jadranska povelja jedan od najznačajnijih regionalnih mehanizama za saradnju u oblasti bezbjednosti i integracija, što je dokazano i tokom našeg predsjedavanja Poveljom.

MVP
Jedan od najvažnijih događaja tokom crnogorskog predsjedavanja Poveljom bio je poziv Makedoniji da započne pregovore o pristupanju NATO-u na Samitu u julu – rekao je crnogorski šef diplomatije. Naglasio je da je Crna Gora bila posvećena promovisanju evroatlantskih aspiracija zemalja regiona i aktivno pomagala u sprovođenju reformi i ispunjavanju kriterijuma za njihovo članstvo u NATO. U fokusu diskusije je bila i aktuelna bezbjednosna situacija, regionalna saradnja i budući prioriteti A5.

Tokom današnjeg sastanka usvojena je Zajednička deklaracija kojom je potvrđena posvećenost jačanju međusobne saradnje i promociji daljeg napretka Jugoistočne Evrope u procesima evropske i evroatlantske integracije. Ministarskom sastanku prethodio je susret na nivou političkih direktora država članica A5.

Sastanak ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje je završni događaj koji je Ministarstvo vanjskih poslova organizovalo u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Poveljom, koje će od 1. januara 2019. preuzeti Albanija. 

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA