Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Састанак министара вањских послова А5 у Подгорици: Црна Гора успјешно завршила једногодишње предсједавање Повељом

Састанак министара вањских послова А5 у Подгорици: Црна Гора успјешно завршила једногодишње предсједавање Повељом
Датум објаве: 18.12.2018 14:54 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПМинистри вањских послова држава чланица Америчко-јадранске повеље А-5 оцијенили су данас на састанку у Подгорици да је Црна Гора успјешно завршила једногодишње предсједавање Повељом.

Осим домаћина, министра вањских послова проф. др Срђана Дармановића, састанку су присуствовали шефови дипломатија Републике Албаније Дитмир Бушати, Републике Хрватске Марија Пејчиновић-Бурић и Босне и Херцеговине Игор Црнадак, шефица Канцеларије за Југоисточну Европу у Бироу за европске послове у Стејт Департменту САД Сузан Фалатко, замјеници министара вањских послова Македоније Андреј Жерновски и Косова Антон Бериша, помоћник шефа дипломатије Србије Бранимир Филиповић и савјетник за одбрану у Амбасади Републике Словеније Примож Шавц.

Министри вањских послова А5 оцијенили су да је година на измаку унијела нову енергију у евроатлантску и европску перспективу нашег региона.

Министар Дармановић је истакао да је Америчко – јадранска повеља један од најзначајнијих регионалних механизама за сарадњу у области безбједности и интеграција, што је доказано и током нашег предсједавања Повељом.

МВП
Један од најважнијих догађаја током црногорског предсједавања Повељом био је позив Македонији да започне преговоре о приступању НАТО-у на Самиту у јулу – рекао је црногорски шеф дипломатије. Нагласио је да је Црна Гора била посвец́ена промовисању евроатлантских аспирација земаља региона и активно помагала у спровођењу реформи и испуњавању критеријума за њихово чланство у НАТО. У фокусу дискусије је била и актуелна безбједносна ситуација, регионална сарадња и будући приоритети А5.

Током данашњег састанка усвојена је Заједничка декларација којом је потврђена посвећеност јачању међусобне сарадње и промоцији даљег напретка Југоисточне Европе у процесима европске и евроатлантске интеграције. Министарском састанку претходио је сусрет на нивоу политичких директора држава чланица А5.

Састанак министара вањских послова Америчко-јадранске повеље је завршни догађај који је Министарство вањских послова организовало у оквиру једногодишњег предсједавања Црне Горе Повељом, које ће од 1. јануара 2019. преузети Албанија. 

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА