Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Ambasadorka Slavica Milačić predala akreditivna pisma generalnoj direktorici Kancelarije UN u Ženevi Tatjani Valovaji

Ambasadorka Slavica Milačić predala akreditivna pisma generalnoj direktorici Kancelarije UN u Ženevi Tatjani Valovaji
Datum objave: 15.10.2020 18:37 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ambasadorka Slavica Milačić predala je akreditivna pisma generalnoj direktorici Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi Tatjani Valovaji, čime je stupila na dužnost stalne predstavnice Crne Gore pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. 

Ambasadorka Milačič je tom prilikom afirmisala snažnu posvećenost Crne Gore multilateralizmu, naglasivši da čvrsto baštinimo univerzalne principe i vrijednosti UN-a, te iskazala privrženost jačanju Organizacije i njenih mehanizama za rano prepoznavanje i odgovor na krize. U kontekstu aktuelne pandemije, pozdravila je Sveobuhvatni odgovor Ujedinjenih nacija, čime je još jedanput demonstriran značaj multilateralnih institucija, međunarodne saradnje i solidarnosti u rješavanju globalnih izazova.

„Crna Gora će, u skladu sa svojim kapacitetima, nastaviti da doprinosi globalnim naporima u okviru sva tri stuba UN-a“, istakla je ambasadorka Milačić, te ukazala na odgovoran odnos Crne Gore prema pitanjima međunarodnog mira i bezbjednosti, poštovanja i promocije ljudskih prava i osnovnih sloboda. Takođe, naglasila je posvećenost naše države ispunjavanju ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 i sprovođenju Pariskog klimatskog sporazuma. Na kraju, podsjetila na odlične odnose i saradnju Crne Gore sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Ženevi i potvrdila spremnost za dalje aktivno učešće i angažovanje  u  tijelima i forumima pod okriljem UN-a. 

Generalna direktorka Valovaja je izrazila  zahvalnost na dosadašnjem angažovanju i saradnji Crne Gore  u okviru Ujedinjenih nacija. U kontekstu brojnih aktivnosti Kancelarije, istakla da  je Ženeva postala prepoznatljiv centar za sprovođenje ciljeva održivog razvoja u širokom spektru tematskih oblasti, te ukazala na moguće modalitete podrške tekućim naporima Crne Gore na tom planu. Takođe, informisala je ambasadorku o dinamici sprovođenja projekta digitalizacije Biblioteke Kancelarije UN u Ženevi, i obavijestila o mogućnosti da već u ovoj fazi preuzmemo dio arhive koji se odnosi na Crnu Goru. Na kraju, ponovila je spremnost za redovno održavanje dijaloga i produbljivanje saradnje u svim oblastima.


Ministarstvo vanjskih poslova