Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Brisel: Povodom 13. jula, dana Državnosti Crne Gore, organizovano oblačenje Manekena Pisa u crnogorsku nacionalnu nošnju

Brisel: Povodom 13. jula, dana Državnosti Crne Gore, organizovano oblačenje Manekena Pisa u crnogorsku nacionalnu nošnju
Datum objave: 13.07.2017 13:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ambasada Crne Gore u Briselu, organizovala je danas, povodom nacionalnog praznika - 13. jula, oblačenje Manekena Pisa u crnogorsku nacionalnu nošnju. Oblačenje malene statue dječaka - simbola grada Brisela - u kostime i boje nacionalnih obilježja predstavlja tradiciju i jednu od turističkih atrakcija grada.

Ambasador Vladimir Radulović je u kratkom obraćanju podsjetio na jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji Crne Gore, koji, za njene građane, ima posebno mjesto. „I zbog toga, što je prije skoro 140 godina, na Berlinskom kongresu, Crna Gora upisana u istorijske knjige i međunarodno pravo kao suverena nacija i nezavisna država, ali i zbog 13. jula 1941. godine, kada je ova mala država sa obala Mediteranskog mora, među prvima u porobljenoj Evropi, ustala protiv nacizma i totalitarizma svih vsta, u borbi za slobodu”, kazao je Radulović.

Događaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, uprave grada Brisela, udruženja „Prijatelji Manekena Pisa“, crnogorski građani koji žive u Belgiji, kao i brojni mještani i turisti.