Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

>

Zagreb: Ambasada Crne Gore organizovala prijem povodom proslave 13. jula, dana Državnosti Crne Gore

Zagreb: Ambasada Crne Gore organizovala prijem povodom proslave 13. jula, dana Državnosti Crne Gore
Datum objave: 10.07.2017 20:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom proslave 13. jula, dana Državnosti Crne Gore, Ambasada Crne Gore u Republici Hrvatskoj organizovala je prijem u muzeju Mimara povodom obilježavanja jednog od najvažnijih datuma crnogorske istorije.

Tom prilikom, ambasador Boro Vučinić je kazao da se 13. jul izdvaja kao simbol crnogorske postojanosti i slobode, te da taj datum obavezuje da se prisjetimo temelja na kojima je sazdana moderna crnogorska država, kao i svih onih koji su ugradili svoje živote u njene temelje, bilo kada su se borili za priznanje crnogorskog državnog identiteta na Berlinskom kongresu 1878. godine ili kada su masovno ustali protiv fašističke okupacije 1941. „Zato je i nedavni prijem Crne Gore u NATO i povezivanje sa evroatlanskom zajednicom, njen prirodni put i najbolji izbor, koji za njenu državnost predstavlja polisu životnog osiguranja“, ocijenio je Vučinić.

Ambasador Vučinić je ukazao i na izuzetnu privrženost koju su manjinski narodi iskazali svojoj državi Crnoj Gori, među kojima je sa uvažavanjem istakao pripadnike hrvatske nacionalne zajednice, uvjeren, da sa istim osjećajem i pripadnici crnogorske nacionalne zajednice grade svoju poziciju u demokratskom hrvatskom društvu.

Pored brojnih zvanica iz diplomatskog kora, kulturnog, političkog i javnog života, prijemu su prisustvovali i Mate Granić, izaslanik Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, raniji predsjednik Stjepan Mesić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner, zastupnici u Hrvatskom Saboru Ljubica Maksimčuk i Ivan Ćelić, doskorašnji potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Štir i doskorašnji ministar Pavo Barišić, pripadnici nacionalne manjine Crnogoraca iz cijele Hrvatske.