Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

Crnogorska predsjedavanja A5

Predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom odvija se po abecednom redu i počevši od 2014. traje godinu dana. Crna Gora je predsjedavala Poveljom u dva perioda: od januara do juna 2011. i od juna do decembra 2013.

Tokom prvog predsjedavanja Crne Gore realizovani su brojni sastanci i seminari na političkom i vojnom nivou. Veliki uspjeh crnogorskog predsjedavanja predstavlja i učešće tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena na završnom sastanku Partnerske komisije A5 u Budvi, što je prvi put da je generalni sekretar NATO-a prisustvovao ministarskom sastanku u okviru Povelje.

I drugo predsjedavanje Crne Gore u 2013. godini je bilo veoma uspješno i događalo se u trenutku koji je bio od izuzetnog značaja za naše evropske i evroatlantske integracije. Održano je niz sastanaka, a poseban akcenat je stavljen na revitalizaciju saradnje A5 i Američko-baltičke povelje (B3), koja bi omogućila produbljivanje regionalne inicijative i mogućnost zajedničkog djelovanja u širem kontekstu. Ostvaren je i izuzetan napredak na planu konkretne bezbjednosne saradnje između članica, a glavna aktivnost je bila slanje zajedničkog regionalnog tima u Avganistan, u okviru ISAF-a u vidu podrške NATO Misiji za obuku (NATO Training Mission). Zemljama A5 se pridružila i Slovenija, čime je obezbijeđeno puno regionalno učešće i saradnja na ovom polju. Ovom inicijativom još jednom je potvrđena spremnost zemalja regiona da, pored individualnog angažmana u Avganistanu, zajednički pruže podršku u procesu obuke avganistanske vojske, što je od strane NATO-a prepoznato kao ključni element za uspjeh cjelokupne misije.

Pored navedenog, Crna Gora je u avgustu prošle godine, kao 29. članica NATO-a, bila domaćin Samita (A5), koji je okupio šefove država i vlada zemalja regiona, a prisutan je bio i potpredsjednik SAD Majk Pens. Samit, kojim smo ko – predsjedavali zajedno sa Makedonijom, je protekao izuzetno uspješno i poslao snažne pozitivne poruke jedinstva oko integracionih ciljeva, stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa. On je takođe, kroz prisustvo i izuzetno inspirativan i odlično prihvaćen govor pp Pensa, poslao snažan signal svim zainteresovanim stranama da SAD ostaje posvećena regionu i njegovom napretku.