Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

Crna Gora i Savjet Evrope

SARADNJA CRNE GORE SA SAVJETOM EVROPE

Crna Gora je 11. maja 2007. godine postala punopravna članica SE. Stalna misija Crne Gore pri Savjetu Evrope otvorena je 1. oktobra 2007. godine. Šef Stalne misije Crne Gore pri Savjetu Evrope je ambasador Zoran Janković.

Saradnju sa Savjetom Evrope obilježila su tri zasebna perioda. U pripremama za članstvo i neposredno nakon učlanjenja, Crna Gora je bila u sistemu strogog i kontinuiranog monitoringa. U tom vremenu, postavljani su temelji saradnje, kao i definisane obaveze koje je Crna Gora preuzela obnovom nezavisnosti, a koje su se odnosile kako na obaveze izvršnih vlasti, tako i na obaveze drugih organa u kontekstu postavljanja standarda koje podrazumijeva članstvo u Savjetu Evrope. U drugoj fazi implementirane su brojne politike i sprovedene višeslojne reforme u različitim oblastima nadležnosti uz redovni monitoring svih tijela SE. Ovaj segment okončan je ukidanjem monitoringa Komiteta ministara u januaru 2011. godine, da bi treća faza odnosa Crne Gore i Savjeta Evrope bila obilježena aktivnostima koje u najvećem dijelu nosi Skupština Crne Gore posredstvom PSSE, gdje je i u narednom periodu neophodno sprovoditi reformske mjere na planu jačanja povjerenja u izborni proces, borbe protiv korupcije, sistemskih zakona okrenutih jačanju demokratije i promociji ljudskih prava i sloboda.

Posebno sadržajna aktivnost koja je sprovođena od samog učlanjenja je članstvo Crne Gore u brojnim konvencijama i međunarodnim ugovorima u okviru Savjeta Evrope. Praćene su sve preporuke i mišljenja i zemlja je zavrjeđivala veoma pozitivne ocjene o posvećenosti da u periodu nakon članstva svoju legislativu unaprijedi uvođenjem prihvaćenih i zahtjevnih standarda.

Saradnja Crne Gore i Savjeta Evrope dugotrajna je i sadržajna, a ostvaruje se kroz brojne mehanizme SE. Najvidljiviji segmenti te saradnje realizuju se kroz specijalizovana tijela, koja pripremaju izvještaje o Crnoj Gori. Najznačajnija među savjetodavnim tijelima su :

- CPT – Evropski komitet za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja
- ECRI – Evropska komisija za borbu protiv rasizma i netrpeljivosti
- Evropska povelja za regionalne ili manjinske jezike
- Okvirna Konvencija za zaštitu nacionalnih manjina
- Istanbulska konvencija