MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

Crna Gora i SEECP

Crna Gora je formalno postala članica SEECP na Samitu, održanom 10-11. maja 2007. godine u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović potpisao je u Bukureštu, Rumunija, 23. oktobra 2008. godine „Povelju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, bezbjednosti i saradnji u Jugoistočnoj Evropi”, čime je Crna Gora ispunila važnu međunarodnu obavezu i trajno se ugradila u strukture i procese od interesa za mir, bezbjednost, stabilnost i napredak regiona Zapadnog Balkana.

Crnogorski predstavnici aktivno učestvuju na svim sastancima SEECP, počev od sastanaka na političkom nivou (Ministarstvo inostranih poslova), do resornih sastanaka poput sastanaka predsjednika Skupština, ministara pravde, unutrašnjih poslova, ekonomije, odbrane i sl. Svi sastanci se održavaju u zemlji koja predsjedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Crna Gora je preuzela predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi 23. juna 2010. godine na Samitu šefova država i vlada članica SEECP u Istanbulu.

Tokom predsjedavanja Crna Gora će raditi na unaprijeđenju demokratskih vrijednosti i promociji evropskih standarda kao okosnice regionalnog razvoja i saradnje država članica SEECP. Poseban akcenat će biti stavljen na jačanje parlamentarne saradnje u okviru SEECP, kao i na oblast pravosuđa i unutrašnjih poslova u regionu Jugoistočne Evrope.

Crnogorsko predsjedavanje će težiti unaprijeđenju konkretne projektno-orjentisane saradnje kroz regionalni okvir Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), u pravcu održavanja dugoročne stabilnosti i dinamičnog razvoja svih država regiona i regiona u cjelini. Crna Gora će snažno podržavati jačanje uloge RCC, kao operativnog tijela SEECP, na planu jačanja principa regionalnog vlasništva, kroz obezbjeđivanje implementacije Strategije i Radnog programa RCC za period 2011-2013.