Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

Odnosi Crne Gore i OEBS-a

- Crna Gora u OEBS

U Beču je 17. oktobra 2006. godine otvorena Misija Crne Gore pri OEBS-u i Ujedinjenim nacijama, čime su se stekli uslovi za punu saradnju sa OEBS-om, Ujedinjenim nacijama i sa svim međunarodnim organizacijama koje imaju sjedište u Beču, a aktivne su u Crnoj Gori. Stalni predstavnik Crne Gore pri Misiji OEBS, UN i drugim međunarodnim organizacijama je ambasador Veselin Šuković.

- OEBS u Crnoj Gori

Nova šefica Misije u CG, ambasadorka Marisa Daviet preuzela je dužnost 1. februara 2017.

Crna Gora izuzetno cijeni prisustvo Misije OEBS-a u Podgorici koje je od višestrukog značaja za realizaciju crnogorskih strateških i nacionalnih interesa. U okviru saradnje sa OEBS-om, širokim političko-bezbjednosnim forumom koji prelazi evropske granice, Crna Gora u kontinuitetu veoma aktivno i efikasno promoviše i štiti svoje spoljno-političke i ukupne interese. Pored toga, Crna Gora sadržajnom saradnjom u okviru sve tri dimenzije ove organizacije koristi i programe pomoći i podrške OEBS-a u reformi policije, sudstva, smanjenja naoružanja, jačanja demokratskih institucija itd.

OEBS se u Crnoj Gori pokazao kao pouzdan i konstruktivan partner u procesima od značaja za demokratska i reformska ostvarenja u našem društvu. S druge strane, Crna Gora je nastavila da bude pouzdan partner u promovisanju vrijednosti i principa koje baštini OEBS, smatrajući da ova organizacija može i treba da igra važnu ulogu u novoj evropskoj političkoj i bezbjednosnoj arhitekturi.

Crna Gora će i ubuduće nastaviti sa potvrđivanjem njenog konstruktivnog i dinamičnog partnerstva sa OEBS-om u cilju uspostavljanja sistema koji se temelji na demokratiji, vladavini prava i transparentnosti.