МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

Упозорења

Упозорења

Црногорским држављанима се НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ путовање у подручје Нагорно Карабаха и друге окупиране територије Републике Азербејџана, које су међународно препознате као интегрални дио исте. Наведена подручја су привремено ван контроле Републике Азербејџана и свака посјета овим подручјима без дозволе надлежних органа, сматра ће се кршењем суверенитета и територијалног интегритета Републике Азербејџан.

Црногорским држављанима се НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ путовање у: Јемен, Либију, Сирију, Средњоафричку Републику, Бурунди, Афганистан, Нигерију и Ирак због погоршања сигурносног стања, оружаних сукоба и ескалације насиља. У случају да се наши држављани налазе у наведеним државама, препоручујемо напуштање земље.

Посебно упозорење: Црногорским држављанима који планирају путовање у земље средње и јужне Америке указујемо на пораст забиљежених случајева вируса зика. Вирус зика преноси комарац из фамилије Аедес, а симптоми су повишена температура, болови у мишићима и зглобовима, главобоља и кожни осип. Болест обично траје 4 до 7 дана и у правилу пролази без тежих компликација и смртних исхода. Вирус зика повезан је с повећаним ризиком нежељених исхода трудноћа попут спонтаних побачаја, пријевремених порођаја или појаве прирођених малформација средишњег живчаног система новорођених. Због ширења наведеног вируса на подручју средње и јужне Америке, трудницама и женама које планирају трудноћу препоручује се одгода путовања у земље средње и јужне Америке (Бразил, Колумбија, Венезуела, Ел Салвадор, Суринам, Француска Гвајана, Хондурас, Мартиник, Мексико, Доминиканска Република, Панама, Парагвај, Барбадос, Боливија, Еквадор, Гвадалупа, Саинт Мартин, Гвајана, Гватемала, Хаити, Порторико, Цапе Верде, Дјевичански острва САД-а, Самоа, Тајланд). Уколико планирате путовати, препоручују се претходне консултације с доктором. Црногорским држављанима који бораве у наведеним државама препоручује се придржавање појачаних мјера опреза и примјена мјера заштите од убода комараца (ношење дугих рукава и панталона и сл).