Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI
MVP

MVPEI

PDV i Carina

Upozorenja

Upozorenja

Crnogorskim državljanima se NE PREPORUČUJE putovanje u područje Nagorno Karabaha i druge okupirane teritorije Republike Azerbejdžana, koje su međunarodno prepoznate kao integralni dio iste. Navedena područja su privremeno van kontrole Republike Azerbejdžana i svaka posjeta ovim područjima bez dozvole nadležnih organa, smatra će se kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Azerbejdžan.

Crnogorskim državljanima se NE PREPORUČUJE putovanje u: Jemen, Libiju, Siriju, Srednjoafričku Republiku, Burundi, Afganistan, Nigeriju i Irak zbog pogoršanja sigurnosnog stanja, oružanih sukoba i eskalacije nasilja. U slučaju da se naši državljani nalaze u navedenim državama, preporučujemo napuštanje zemlje.

Posebno upozorenje: Crnogorskim državljanima koji planiraju putovanje u zemlje srednje i južne Amerike ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa zika. Virus zika prenosi komarac iz familije Aedes, a simptomi su povišena temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja i kožni osip. Bolest obično traje 4 do 7 dana i u pravilu prolazi bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Virus zika povezan je s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput spontanih pobačaja, prijevremenih porođaja ili pojave prirođenih malformacija središnjeg živčanog sistema novorođenih. Zbog širenja navedenog virusa na području srednje i južne Amerike, trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda putovanja u zemlje srednje i južne Amerike (Brazil, Kolumbija, Venezuela, El Salvador, Surinam, Francuska Gvajana, Honduras, Martinik, Meksiko, Dominikanska Republika, Panama, Paragvaj, Barbados, Bolivija, Ekvador, Gvadalupa, Saint Martin, Gvajana, Gvatemala, Haiti, Portoriko, Cape Verde, Djevičanski ostrva SAD-a, Samoa, Tajland). Ukoliko planirate putovati, preporučuju se prethodne konsultacije s doktorom. Crnogorskim državljanima koji borave u navedenim državama preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca (nošenje dugih rukava i pantalona i sl).