Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

Корисне информације за путовања

Опште информације

Провјерите прије путовања да ли вам је потребна виза за државе у које намјеравате да путујете.

Провјерите валуту која је средство плаћања у земљи у коју путујете, да ли је могуће плаћање кредитном картицом и обезбиједите минимални износ новца који је потребан да покрије трошкове боравка.

Препоручујемо да направите копију пасоша. Фотокопија пасоша или неки други документ са фотографијом ће олакшати и убрзати издавање путног листа у случају његовог губитка.

Странац који долази у посјету Црној Гори и не користи услуге смјештаја у хотелу, мотелу или неком другом туристичком објекту, дужан је да надлежном органу унутрашњих послова пријави боравак и промјену адресе стана наредног дана од дана доласка у Црну Гору, односно у року од 24 часа од чина промјене боравишта или промјене адресе стана. Уколико странац приликом посјете Црној Гори користи услуге смјештаја уз наплату (хотели, мотели и сл.), нема потребе да сам врши пријаву боравка.

Здравствена заштита

Препоручујемо да се због болести птичијег грипа, САРС-а, еболе, маларије, вирусног менингитиса и других могућих заразних болести, прије путовања информишете на wеб страницама Свјетске здравствене организације (www.wхо.инф).

Информације о здравственој заштити у Црној Гори се могу добити на сајту Института за јавно здравље (www.ијзцг.ме).

Поштовање локалних прописа и обичаја

Препоручујемо да поштујете обичаје и понашате се у складу са законима земље у коју путујете. Упознавањем са локалним законима и обичајима избјећићете могуће неугодне ситуације. Приликом уласка у другу државу поштујете њено законодавство о странцима и своје пребивалиште пријавите надлежним органима. Уколико одлазите на дужи боравак у страну државу савјетујемо да се у дипломатском представништву стране државе информишете који су вам документи потребни и какав је поступак који уређује ваш боравак.

Неке државе предвиђају дугогодишње казне затвора и смртну казну за посједовање наркотика и других забрањених супстанци.

Друге корисне информације

Тероризам је постао глобални феномен и чињеница о којој се мора водити рачуна приликом планирања путовања у иностранство. Терористички напади су извођени на просторима на којима се окупља већи број људи и у њима је било много цивилних жртава.