МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

Инфо

У контексту све тјешње међу-повезаности држава и друштава, економска дипломатија, која треба да мобилише све ресурсе у циљу подршке извозу и страним инвеститорима, постаје раисон д’етре традиционалне дипломатије. Препознајући потребу и важност координације активности на интернационализацији и промоцији економских интереса и привлачењу страних инвестиција, Влада Црне Горе је, у складу са најбољим међународним праксама, 2013. године донијела одлуку о успостављању интегрисаног модела економске дипломатије.

Централна институција интегрисаног модела економске дипломатије је Министарство вањских послова, односно Генерални директорат за економску и културну дипломатију као „тачка контакта и центар подршке“ (ентрy поинт анд суппорт центер) за све остале институције и организације које имају економске односе са иностранством и промоцију у дјелокругу свог рада. Министарство вањских послова, у овом моделу, координира економску дипломатију, односно активности подршке и промоције у дијелу извоза и директних страних инвестиција, као и информисаност свих заинтересованих страна.

Промоција извоза интер алиа обухвата подршку домаћим фирмама у вези са информацијама о иностраним тржиштима и потенцијалним партнерима, успостављање контаката са потенцијалним партнерима у иностранству, помоћ у организовању састанака купац-добављач, учешће у пословним делегацијама, учешће на сајмовима и форумима. Мобилисање страних директних инвестиција подразумијева, након идентификације потенцијала у сарадњи са надлежним институцијама у земљи, и ефективно представљање пословних и инвестиционих могућности за улагање у Црну Гору, што је један од кључних задатака економске дипломатије.

На овој страници (линкови са лијеве стране), налазе се основне инфромације о економских показатељима Црне Горе (Ецономиц ИД) као и детаљан преглед о инвестиционом и пословном амбијенту и могућностима за улагање у Црну Гору (документ Монтенегро Инвестмент анд Бусинесс Оппортунитиес – МИБО), које припрема и на полугодишњој бази ажурира Генерални директорат за економску и културну дипломатију.