Manja slova Veća slova RSSMFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

Autorski tekstovi

26.02.2014.

Autorski tekst potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora LUKŠIĆA i Enver HODŽAJA ministra vanjskih poslova Republike Kosovo

Autorski tekst potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora LUKŠIĆA i Enver HODŽAJA ministra vanjskih poslova Republike Kosovo U posljednih dvadeset godina, dobrosusjedski odnosi su dobili centralnu ulogu u redefinisanju političkih i socio-ekonomskih odnosa u jugoistočnoj Evropi. Ukratko, njegovanje dobrosusjedskih odnosa jeste aktivnost u funkciji mira, stabilnosti, saradnje, demokratije i evropeizacije regiona.

16.01.2014.

NATO i druge stvari......

NATO i druge stvari......

Zašto suviše rijetko i suviše stidljivo govorimo o NATO kao alijansi vrijednosti jer je to sama srž i njene političke i njene bezbjednosne dimenzije. I njene moći. Neka zazvuči konceptualno utopijski, čak naivno, ali negdje u svom najdubljem sloju izvor i oštrica NATO „hard power“ je upravo u „soft power“-u alijanse, u činjenici što NATO nije samo odbrambeno-vojni već, prije svega, politički savez koji uspostavlja, čuva i promoviše fundamentalne vrijednosti demokratskih i otvorenih društava, kao i demokratske principe koje baštine.