MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Govor Vuka Golubovića, gradonačelnika Berana

Govor Vuka Golubovića, gradonačelnika Berana
Datum objave: 05.07.2010 13:56 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


POŠTOVANI MINISTRE, g-dine ROĆEN, g-dine AVANESOV, g-dine KAMSVAG, 
VAŠE EKSELENCIJE, DRAGI POLAZNICI, DAME i GOSPODO

Pozdravljavam Vas u ime grada domaćina, počastvovan što u ovom spomen-domu, otvaramo prestižnu, sada već tradicionalnu - Ljetnju diplomatsku školu -Gavro Vuković.

Zadovoljstvo je vidjeti sve Vas, i biti sa mladim diplomatama danas u Beranama, gradu iz kojeg je ponikao i otisnuo se u prostor i vrijeme, jedan od najznamenitijih ljudi ovog kraja, i čitave, onovremene Crne Gore – vojvoda Gavro Vuković.

Ozbiljan i blag, dostojanstven u svemu, neumorno radeći na ostvarivanju državnih i nacionalnih interesa Crne Gore, Gavro Vuković je razumio diktate vremena, ali i vidio šire i dalekosežnije.

Znameniti diplomata i pisac trotomnih memoara, mudro je vodio spoljnu politiku Crne Gore, i bio uporni i uzorni neimar međunarodnog uzleta i ugleda svoje države, njenog identiteta i prepoznavanja u svijetu, krajem 19-og i početkom 20-og vijeka.

Gavro Vuković-ministar inostranih djela knjaževine Crne Gore, politički mislilac i državnik u diplomatiji, ugradio je sebe u temelje crnogorske državnosti, zasluživši za sva vremena da ga sa ponosom pominjemo.

I ovaj spomen-dom, koji nosi njegovo ime, slobodoumno je i plemenito srce našeg otvorenog grada-otvorenog za izražavanje poštovanja, kulture i života drugih, manje ili više bliskih naroda i država, jer nerazumljivih i nepoznatih na svijetu nema.

Dragi polaznici škole, uvjeren sam da ćete boraveći u Beranama i našoj Crnoj Gori, kao što su to onda činili inostrani poznanici i savremenici Gavra Vukovića, otkriti i upoznati karakteristike našeg malog, ali po mnogo čemu interesntnog podneblja, ovog dijela Evrope.

Želim Vam ugodan i prijatan boravak u Beranama. Želim Vam otmjen, dostojanstven i uspješan rad, jer otmjen, dostojanstven i uspješan bijaše i naš veliki, znameniti, u svemu posebni, vojvoda Gavro Vuković.

Hvala Vam na pažnji.
Živjeli!