MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Govor Nils Ragnar Kamsvaga, zamjenika generalnog direktora za Zapadni Balkan, Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške

Govor Nils Ragnar Kamsvaga, zamjenika generalnog direktora za Zapadni Balkan, Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške
Datum objave: 05.07.2010 13:57 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Poštovani ministre,
Uvaženi gradonačelniče,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,
Tema ovogodišnje Ljetnje škole me podsjetila na grčku mitologiju. Vjerovatno znate da Hermesa smatraju ocem svih diplomata. On važi za pravi uzor diplomatama – po svojoj posvećenosti misiji i ozbiljnosti sa kojom je radio. Međutim, on je svoju karijeru započeo tako što je ukrao stoku Apolonu. Sigurno da ima puno toga što bi se moglo naučiti od Hermesa, ali ipak mislim da krađa stoke od susjeda nije baš najbolji način da izgradite stabilne i dobre odnose sa njima.

Pa ipak, na osnovu našeg iskustva kao male zemlje, naučili smo da je od posebnog značaja održavanje dobrih odnosa sa susjednim zemljama. Upravo razvoj regionalne saradnje, kako u ekonomskom tako i u političkom smislu, u uspješnim zemljama je na više načina predstavljao jedan od ključnih faktora za regionalni razvoj i stabilnost. Mi imamo to iskustvo u regionu nordijskih zemalja, gdje je pet malih zemalja već 50-ih godina prošlog vijeka ukinulo pasoše i druge identifikacione dokumente za svoje građane kada putuju u neku od tih zemalja, a postepeno su razvile ovu saradnju i na većinu drugih oblasti. Nas je naše iskustvo naučilo da spoznamo da upravo bez te ekonomske, političke i kulturne saradnje ne bismo uspjeli kao razvijene zemlje, bar ne u onoj mjeri u kojoj smo to već postigli. Čak i danas, u ovo doba globalizovanog svijeta, koji na neki način postaje sve manji, i kada sve više uspostavljamo odnose sa udaljenim zemljama, za male zemlje i zemlje srednje veličine - strateška komponenta će biti način na koji uspostavljamo odnose sa našim susjedima, sa našim regionom.
Za region u kome se nalazimo, koji je donedavno bio pogođen ratom i sukobima, posebno je važno izgrađivati povjerenje i uspostavljati jaku regionalnu saradnju. Ovo je ključ i za buduće evro-atlanske integracije ovog regiona. Primjetan je veliki napredak u regionu u prethodnom periodu, a prisutan je i veliki broj međunarodnih organizacija, kao što su Regionalni savjet za saradnju, CEFTA i Program saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji doprinose jačanju regionalne saradnje. Unapređivanje ovog procesa ostaje jako važno, i zato smo sa velikim zadovoljstvom podržali i organizaciju ovog skupa, u okviru šire podrške koju pružamo crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova. Takođe smo izuzetno zadovoljni svim onim što je Program Ujedinjenih nacija za razvoj uradio na organizaciji ove škole.
I na kraju, dozvolite da se vratim našem uzoru – Hermesu – svi vi koji ste upućeni u grčku mitologiju ćete se sjetiti mu je Apolon na kraju oprostio krađu stoke, zato što je uveseljavao njihovu majku divnom muzikom. Važan dio diplomatskog umijeća je – ako ne nužno vještina da sami proizvodite tako divnu muziku, onda bar vještina stvaranja dobre atmosfere, uspostavljanja neophodnog konteksta za izgradnju mostova među onima koji će sarađivati.
Uz priliku da slušate predavanja, za koja vjerujem da će biti vrlo zanimljiva, nadam se da će biti prilike i za vrlo angažovane diskusije, ali i vremena da se družite i bolje upoznate. Kao što reče ministar Roćen, siguran sam da će mnogi od vas u godinama koje dolaze imati ključne pozicije u zemljama iz kojih dolazite, i da ćete i dalje unapređivati svoje vještine za obavljanje misija za svoje zemlje. A uz ovu predivnu prirodu ovdje – ima li bolje inspiracije za vođenje dugih večernjih diskusija i za međusobno upoznavanje.
Uživajte u sedmici koja je pred vama!