MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

ALEKSANDAR AVANESOV, STALNI KOORDINATOR SISTEMA UN I STALNI PREDSTAVNIK UNDP U CRNOJ GORI : (Pozdravna riječ na otvaranju 3. Crnogorske diplomatske ljetnje škole)

ALEKSANDAR AVANESOV, STALNI KOORDINATOR SISTEMA UN I STALNI PREDSTAVNIK UNDP U CRNOJ GORI : (Pozdravna riječ na otvaranju 3. Crnogorske diplomatske ljetnje škole)
Datum objave: 05.07.2010 13:58 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Poštovani ministre,
Poštovani ambasadore,
Poštovani gradonačelniče, 
Vaše ekselencije,

Uvaženi učesnici treće Crnogorske ljetnje škole za mlade diplomate, 

veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da učestvujem u svečanom otvaranju. Ovo je već treća generacija polaznika Ljetnje diplomatske škole koja se održava u Crnoj Gori. Mi u Kancelariji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, zaista smo ponosni na činjenicu da smo ko-organizatori ove izuzetne, vodeće inicijative koju je pokrenulo Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore.

Sama činjenica da se rad ove škole nastavlja rastućim tempom pokazuje kolika tražnja postoji za ovakvom inicijativom u regionu, i koliko je korisna za region. Čast nam je što smo dio ove izuzetne inicijative koja je rezultat izvanredne saradnje Ministarstva inostranih poslova i Vlade Crne Gore, u partnerstvu i uz podršku Norveške, u okviru šireg projekta za izgradnju kapaciteta Ministarstva inostranih poslova kao i drugih institucija u Vladi Crne Gore, na njenom putu ka evropskim integracijama.

Takođe, želim da naglasim da mi je zadovoljstvo što se ova ljetnja škola, koja nosi ime Gavra Vukovića, organizuje u Beranama - u tom prelijepom mjestu na sjeveru Crne Gore. I zaista želim da srdačno čestitam opštini Berane i njenom gradonačelniku kao domaćinima ovog skupa, i da im se zahvalim što na ovaj način unapređuju saradnju između UNDP i opštine Berane.

Mi u UNDP naglašavamo važnost ovogodišnje teme Ljetnje škole, koja se prvenstveno odnosi na regionalnu saradnju kao faktor unapređenja političke saradnje, razvoja i stabilizacije. Crna Gora zaista promoviše regionalnu saradnju, i mi kao Ujedinjene nacije snažno podržavamo tu njenu ulogu, budući da je bliska onom što same Ujedinjene nacije rade na polju regionalne saradnje. UNDP ima nacionalne, ali i međunarodne programe, a u Crnoj Gori imamo nekoliko regionalnih inicijativa za koje vjerujemo da zbilja doprinose regionalnoj saradnji, miru i stabilnosti. Te regionalne inicijative se odnose na klimatske promjene, sanaciju ekoloških crnih tačaka, razvoj društva i demokratsko upravljanje. U ovim oblastima regionalne inicijative predstavljaju pravi doprinos boljem razumijevanju među zemljama koje su u njih uključene, njihovoj boljoj saradnji, a u krajnjoj liniji i boljem životu ljudi.

Što se tiče Ujedinjenih nacija, mi smatramo da je razvojna saradnja uticajan činilac u postizanju Milenijumskih razvojnih ciljeva, a napredak u njihovom dostizanju biće razmatran u septembru ove godine na zasijedanju Generalne skupštine.

Na kraju želim da napomenem da je broj učesnika ove godine značajno veći u odnosu na prethodne godine, a i lista predavača je zaista impresivna. Zato sam zaista uvjeren da ćete uživati u ovogodišnjim predavanjima, da ćete steći mnogo znanja i iskustava, jer znanje i iskustvo su jedan od presudnih faktora za karijeru svakog diplomate. Vjerujem da će vam ova Ljetnja škola pružiti priliku da steknete upravo ta znanja i iskustva. Želim vam da uživate u učenju i u dijalogu sa predavačima.


Hvala vam puno i srećan vam rad!