МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ
МВП

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

МИЛАН РОЋЕН, МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА ЦРНЕ ГОРЕ: (Поздравна ријеч на отварању 3. Црногорске дипломатске љетње школе Гавро Вуковић, Беране, 06. јул 2010. године)

МИЛАН РОЋЕН, МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА ЦРНЕ ГОРЕ: (Поздравна ријеч на отварању 3. Црногорске дипломатске љетње школе Гавро Вуковић, Беране, 06. јул 2010. године)
Датум објаве: 05.07.2010 13:59 | Аутор: МВПЕИ

Испис Штампај страницу


Поштовани предсједниче општине Беране,
Поштовани амбасадоре Аванесов,
Поштовани амбасадоре Камсваг,
Поштовани полазници Црногорске дипломатске љетње школе,
Екселенције,
Даме и господо,

Захваљујем свима, и срдачно вас поздрављам. Вјерујем да ће наши драги гости памтити Црну Гору, и Беране, и по традиционалном црногорском гостопримству. Ово је кућа у којој је живио утемељивач модерне црногорске дипломатије војвода Гавро Вуковић, чије име носи Црногорска љетња школа за младе дипломате. 
Његови мемоари су црногорски дипломатски буквар. Као што његова мисао и визија далеко превазилази географске и временске границе. ''Једна од најзначајнијих карактеристика Вуковићевих погледа на улогу дипломатије јесте његово стално инсистирање на органској повезаности економских и политичких питања. Користио је сваку своју дипломатску мисију, одлазак у иностранство или контакт с државницима, да покрене неко значајно питање из области економских веза''. Ово је у предговору написао приређивач посљедњег издања, истакнути професор Слободан Томовић, рођен у Беранама. Иначе, Берански крај, у свим временима, препознат је по мислиоцима и мудрим људима, који су трајно задужили Црну Гору. Војвода Гавро Вуковић је био министар иностраних послова на прелазу из 19. у 20. вијек. Савремена дипломатија се просто не може замислити без своје економске димензије.
Ми Црногорци смо поносни на своју историју. Ви сте на једном од мјеста на којем су исписане њене најславније странице. Ово је прилика да поново цитирам Родерика Мура, првог америчког амбасадора у Црној Гори, из предговора књиге која је ових дана изашла из штампе ''Црна Гора и САД у документима Националног архива у Вашингтону 1905 – 1918'' поводом 105. годишњице успостављања дипломатских односа: ''Црна Гора је произвела више историје по квадратном километру територије него било која друга земља у Европи – изузев, можда, Ватикана''.

Захваљујем вашим МИП, вашим владама што су уважили Црну Гору одређујући вас за полазнике ове дипломатске школе. Ви, заједно са нама, исписујете нове странице модерне, не само црногорске, већ заједничке историје региона. Ове године међу младим дипломатама су представници свих земаља Западног Балкана, заједно са колегама из 15 чланица Европске уније. Заједно са колегама из Израела и Палестине, као и великих држава – САД, Русије и Кине. Од 29 земаља које су подржале овај наш пројекат, 17 је чланица НАТО, међу којима су Турска и Норвешка. Вјерујем да је ово један од највећих међународних сусрета младих дипломата у региону, окупљених на једном оваквом пројекту.

То сматрамо великим признањем Црној Гори за њену позицију на Западном Балкану и добросусједску политику коју води, за европске и евроатлантске стратешке циљеве, за политику на мултилатералном и на билатералном плану. Свакако, и тема је инспиративна: регионална сарадња као фактор стабилности и развоја. За Црну Гору то је приоритет над приоритетима.

Један угледни европски политичар старије генерације говорио је да паметне земље држе пријатеље близу, а непријатеље далеко. Ми смо мала земља, једна географска тачка и у балканским, а камо ли у европским и ширим оквирима. Али, она је за нас највећа. Не само зато што је наша, већ зато што се са респектом односи према свима, и што жели да свуда има пријатеље, и близу и далеко. Црна Гора је стара европска држава, а данас најмлађа чланица УН, СЕ, ОЕБС. Сама та чињеница потврђује кроз какве смо историјске голготе прошли. Зато смо још више поносни на то што смо током најновије трагедије југословенских народа поткрај прошлог вијека сачували мир, учврстили мултиетнички склад, и прије четири године обновили своју државност мирним путем, на референдуму, по највишим европским стандардима. Обезбиједили смо унутрашњу политичку и макроекономску стабилност. Ми смо схватили да наш допринос регионалној стабилности може бити значајно већи од наше величине. Схватили смо да нам нико није ближи од наших сусједа. То је препознато у региону и на свим релевантним европским и свјетским адресама. Потврда тога је и чињеница да сте данас ви овдје са нама. То је додатни мотив за нас да покушамо дати нове импулсе регионалној сарадњи предсједавајући током ове године са три значајне регионалне иницијативе: СЕЕЦП, ЈЈИ и ЦЕИ.

За кратко вријеме остварили смо прогрес на путу ка чланству у ЕУ и НАТО. Сматрамо да су реална наша очекивања да Црна Гора добије позитивно мишљење Европске комисије, статус кандидата и зелено свијетло за отпочињање приступних преговора у најскорије вријеме. У завршној фази је припрема првог Годишњег националног програма у оквиру МАП, чија би реализација првог циклуса требало да отпочне на јесен. Свјесни смо да наша европска будућност и евроатлантска перспектива зависи од квалитета и динамике испуњавања наших обавеза у интеграционим процесима. Све су теже дионице пред нама. Али је предност то што по први пут у историји Западног Балкана наше земље повезују заједнички стратешки циљеви. И што смо спремни да помажемо једни другима у њиховом остварењу.

Овај дио Европе, такорећи до јуче, био је познат по тензијама и крвавим сукобима. Данас је препознат као зона осавремењавања добросусједске сарадње, уз окренутост свих ка рјешавању и преосталих отворених питања, са тешким историјским насљеђем, искључиво мирним, политичким путем. Био би велики допринос глобалној стабилности ако би и у другим регионима било могуће користити све оно што је позитивно искуство земаља Западног Балкана. ''Треба непрестано покушавати, постављати питања и рјешавати проблеме, и оне за чије су остварење тренутне шансе минималне. Клица идеје која се зачне у једном времену у другој некој повољној међународној констелацији може дати резултате''. Тако је писао војвода Гавро Вуковић. Колико је био у праву, најбоље потврђује примјер његове Црне Горе.

Теме на предавањима која ћете пратити фокусиране су, кроз регионални контекст, и на модалитете оспособљавања дипломата за професионално обављање своје мисије у савременим условима. Ви сте будућност својих земаља, и дио наше заједничке, срећније будућности. Међу вама су будући амбасадори, будући министри иностраних послова, људи који ће имати шансу да доприносе изградњи једног бољег свијета за све људе и све народе. Гаранција за то су и реномирани предавачи са великим знањем, дипломатским и научним искуством. Захваљујем им што својим учешћем уздижу углед ове школе која постаје добра традиција.

Молим младе колеге из региона да заједно са нама у Црној Гори буду добри домаћини својим колегама из осталих земаља. Сматрамо привилегијом што је управо Црна Гора мјесто за стварање нових пријатељстава, на ваше лично задовољство, и на добро наших народа и земаља. Нека Црна Гора буде ваша друга домовина, као што је пјевао о њој познати руски пјесник Владимир Висоцки.

На крају, желим да захвалим нашим партнерима из Програма Уједињених нација за развој, као и Влади Норвешке, и нашем домаћину – Општини Беране, са којима је Министарство иностраних послова Црне Горе организовало овогодишњу љетњу школу.

Хвала вам на пажњи!