MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Završena sedma crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“

Završena sedma crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“
Datum objave: 11.07.2014 11:52 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Sedma crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“ svečano je zatvorena sinoć u Kolašinu. Učesnicima su se, tokom ceremonije dodjele setifikata obratili generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Predrag Stamatović i savjetnik u okviru Programa za razvoj kapaciteta UNDP kancelarije u Crnoj Gori Dragan Đurić.

Čestitajući ovogodišnjim učesnicima uspješno završenu akademiju, Stamatović je ukazao na značaj organizacije ovakvog programa u Crnoj Gori, koji već sedmi put okuplja mlade diplomate iz svih zemalja svijeta. On je izrazio uvjerenje da je ova, kao i šest prethodnih škola, bila prilika za unapređenje znanja, sticanje značajnog iskustva, ali i izgradnju novih i dugotrajnih prijateljstava.

Dragan Đurić iz kancelarije UNDP-a je istakao da je ovogodišnja škola ispunila svoju svrhu i očekivanja i izrazio zadovoljstvo što je škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“ postala tradicija veoma poznata širom svijeta, o čemu svjedoči i interesovanje i broj zemalja iz kojih su i ovogodišnji učesnici.

Škola je okupila pedeset mladih diplomata iz trideset dvije zemlje svijeta: Andore, Austrije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Brazila, Bugarske, Češke Republike, Egipta, Francuske, Hrvatske, Italije, Indonezije, Jordana, Kine, Kirgistana, Kosova, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Makedonije, Meksika, Njemačke, Poljske, Rumunije, San Marina, Slovačke, Srbije, Tajlanda, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Crne Gore.

Tema ovogodišnje škole bila je uloga i značaj diplomatije u zaštiti i unapređenju vladavine prava i temeljnih ljudskih prava i sloboda, prevazilaženja kriza i razvoja novih modela ekonomske, političke i bezbjednosne saradnje na međunarodnom planu. Među predavačima su bili istaknuti praktičari i teoretičari iz oblasti vladavine prava, ljudskih prava i međunarodne politike,

Ljetnju školu su i ove godine organizovali Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, uz podršku Programa za razvoj kapaciteta (CDP), Kancelarije UNDP u Crnoj Gori i Ministarstva inostranih poslova Vlade Kraljevine Norveške.