MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Otvorena sedma Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“

Otvorena sedma Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“
Datum objave: 07.07.2014 14:05 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Govor potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, Igora Lukšića možete preuzeti ovdje.

Danas je u Beranama otvorena sedma Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“. Na svečanom otvaranju škole govorili su Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Rastislav Vrbenski, stalni koordinator sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori i Dragoslav Šćekić, predsjednik opštine Berane.

Potpredsjednik Lukšić je na otvaranju kazao da se višestrukti efekti ovog značajnog projekta za crnogorsku diplomatiju pozitivno odražavaju upravo na mlade kolege, željne znanja i stručnog usavršavanja, to jest diplomatskih umrežavanja i uspostavljanja bilateralnih i multilateralnih veza, koji su od neprocjenjive vrijednosti za poziv za koji su se opredijelili. On je kazao je u savremenom svijetu diplomatija najjači mehanizam za prevazilaženje izazova sa kojima se svakodnevno srijećemo, te da je za jednog diplomatu od ključnog značaja da svoja iskustva i vještine nesebično stavi u službu države čiji je on predstavnik. „Diplomata je ogledalo u kojem se reflektuje jedna nacija. Crnogorski neprestani zadatak jeste da o našoj državi na svim međunarodnim nivoima kreiramo i održimo sliku pouzdanog i predanog partnera, koji u skladu sa svojim kapacitetima daje doprinos za postizanje najvišeg stepena poštovanja vladavine prava i ljudskih prava, kako u svojoj državi, tako i u državama članicama UN-a, kroz članstvo u Savjetu za ljudska prava“ – kazo je Lukšić.

Stalni koordinator sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski je kazao da je ponosan na doprinos UNDP-a uspostavljanju Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vukovic“, u slavu istaknutom državniku, utemeljivaču i začetniku crnogorske diplomatije. „Danas je pravo zadovoljstvo vidjeti rezultate zajedničkih napora – činjenicu da danas imamo jedan događaj koji je prepoznat širom svijeta od strane eminentnih predstavnika međunarodne diplomatije, uključujući Ban Ki Muna, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Baraka Obamu, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Hilari Klinton, bivšu državnu sekretarku SAD-a i ministre vanjskih poslova Kanade, Italije i Austrije i dr. “ – kazao je Vrbenski. On je dodao da je tokom prethodnih šest godina više od 250 mladih diplomata i predavača iz preko 40 zemalja svijeta imalo priliku da se bave raznim načelima i oblastima moderne diplomatije i da o njima diskutuju.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić izrazio je nadu i uvjerenje da će se u Beranama u narednom periodu stvoriti uslovi za odvijanje programa škole u cjelosti, čime će se dodatno dati pečat i imenu i djelu i gradu iz kojeg potiče Gavro Miljanov Vuković.

Ljetnju školu organizuju Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, uz podršku Programa za razvoj kapaciteta (CDP), Kancelarije UNDP u Crnoj Gori i Ministarstva inostranih poslova Vlade Kraljevine Norveške. Poseban akcenat ovogodišnja Ljetnja škola, koja se održava od 6. do 11. jula, staviće na ulogu i značaj diplomatije u zaštiti i unapređenju vladavine prava i temeljnih ljudskih prava i sloboda, prevazilaženja kriza i razvoja novih modela ekonomske, političke i bezbjednosne saradnje na međunarodnom planu. Polaznici će biti mlade diplomate iz trideset dvije zemalje svijeta, a predavači istaknuti praktičari i teoretičari međunarodne politike.