MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP


MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Sedma Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“

Sedma Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“
Datum objave: 04.07.2014 12:33 | Autor: MVPEI

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, uz podršku Programa za razvoj kapaciteta (CDP), Kancelarije UNDP u Crnoj Gori i Ministarstva inostranih poslova Vlade Kraljevine Norveške, organizuje sedmu po redu Crnogorsku ljetnju školu za mlade diplomate „Gavro Vuković“. Škola će trajati od 6. do 11. jula 2014. godine. Polaznici će biti mlade diplomate iz trideset pet zemalja svijeta, a predavači istaknuti praktičari i teoretičari međunarodne politike.

Crnogorsku ljetnju školu za mlade diplomate svečano će otvoriti Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Rastislav Vrbenski, stalni koordinator sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori i Dragoslav Šćekić, predsjednik opštine Berane, u ponedjeljak 7. jula u 11:00 sati u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića, u Beranama.

Poseban akcenat ovogodišnja Ljetnja škola će staviti na ulogu i značaj diplomatije u zaštiti i unapređenju vladavine prava i temeljnih ljudskih prava i sloboda, prevazilaženja kriza i razvoja novih modela ekonomske, političke i bezbjednosne saradnje na međunarodnom planu.

Ujedno, to će biti prilika za mlade diplomate da se upoznaju sa istorijom, kulturom i vanjskopolitičkim prioritetima država učesnica, kao i da kroz učenje, razmjenu mišljenja i druženje uspostave međusobne odnose i temelje buduće uspješne saradnje.

U okviru škole učesnici će obrađivati sljedeće teme: uloga i značaj diplomatije u zaštiti i unapređenju vladavine prava u temeljnih ljudskih prava i sloboda, značaj ljudskih prava u procesu evropske integracije i proširenja EU, značaj diplomatije u zaštiti prava manjina, značaj vladavine prava i temeljnih ljudskih prava i sloboda za države kandidate i potencijalne kandidate, teorija i praksa međunarodnih pregovora, značaj međunarodnog posredovanja u građanskim ratovima, itd. Predavači će biti eminentni predstavnici crnogorske diplomatije, stranih ambasada u Crnoj Gori, profesori Maršal centra za studije bezbjednosti i Instituta Klingendal u Hagu i eksperti iz različitih oblasti spoljne politike.

Radne sesije biće zatvorene za medije. O zvaničnom zatvaranju sedme Crnogorske ljetnje škole za mlade diplomate “Gavro Vuković” ćemo Vas blagovremeno obavijestiti.


Kontakt osobe za dodatne informacije su:

Mirela Rebronja, Odjeljenje za odnose sa javnošću i komunikacionu podršku integracionim procesima, MVPEI, Tel: +382 20 241 416 Mob: + 382 68 401 194, Web: www.mvpei.gov.me E-mail: mirela.rebronja@mfa.gov.me

Ivana Vujović, savjetnica za odnose s javnošću Kancelarije UNDP u Crnoj Gori,
Tel: +382 20 447 441, Mob.: +382 69 681 222, E-mail: ivana.vujovic@undp.org, Web: www.me.undp.org